BILAL BOSNIĆ

Vođa vehabija uskoro izlazi iz ‘bosanskog Alcatraza‘, njegov odvjetnik uvjerava: ‘On je samo poljoprivrednik!‘

"Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Kada izađe najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj"
Obiteljska kuća vehabije Bilala Bosnića
 Robert Fajt/Cropix

Sljedeći tjedan na slobodu izlazi Bilal Bosnić, jedan od vehabijskih vođa u BiH. Njegov odvjetnik za Dnevnik Nove TV opisuje ga kao poljoprivrednika, a ne glavnog regrutera ISIS-a.

"Istina i Islamska država ostaje! To nije rekao Bilal koji se može protumačiti ovakav ili onakav. Ovo su rekli oni koji su je utemeljili, koji su svoje kosti za ovu stvar dali i svoj život'', govorio je Bilal Bosnić 2014. godine.

Izlazak iz 'bosanskog Alcatraza'

U bosanskom Alcatrazu, kako nazivaju strogo čuvani državni zatvor u Vojkovićima, odbrojava zadnje dane. Tamo je prebačen iz Zenice, a izlazi početkom rujna.

"On se i prije suđenja bavio poljoprivredom, uzgojem stoke. Planirao je baviti se uzgojem meda i pčelarstvom. Ne znam hoće li to nastaviti raditi. Najvjerojatnije će brinuti o mnogobrojnoj obitelj jer ima dosta djece", otkriva Bosnićev odvjetnik Adil Bozo.

No, javnost Bosnića ne pamti kao poljoprivrednika. Uhićen je 2014. godine u policijskoj akciji kodnog imena Damask s još nekolicinom sljedbenika.

Poticanje na terorizam

Sudilo mu se zbog javnog poticanja na terorizam, ali i za to da je u BiH vrbovao ratnike, buduće borce Islamske države u Siriji i Iraku.

Bosnićev odvjetnik uvjerava da su okidač za odlazak bile njegove propovijedi i govori, ali odluke su donosili samostalno.

"Nikad nikoga nije regrutirao jer tijekom procesa nikada nije dokazano imenom i prezimenom da je nekoga regrutirao i poslao na strana ratišta. Poslije tog suđenja nikada nitko nije identificiran tko je pripadnik nekakve organizacije kojoj je on navodno bio vođa", kaže Bozo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:34