RAST ZARAZA, PAD UMRLIH

Vodeći američki epidemiolozi: ‘Svi naši dosadašnji podaci upućuju da je omikron blaži od delte‘

Trenutni sedmodnevni prosjek novih slučajeva zaraze u SAD-u ovog tjedna veći je 60 posto u odnosu na prošli tjedan

Rochelle Walensky

 Jim Lo Scalzo/AFP

Za više od 40 osoba u SAD-u je dosad laboratorijski utvrđeno da su zaražene omikron varijantom koronavirusa i više od tri četvrtine njih je cijepljeno, kazala je dr. Rochelle Walensky, predstojnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC). Ali kazala je i da su skoro svi od njih bili samo blago bolesni, piše agencija AP.

U intervjuu za Associated Press dr. Walensky je kazala da su podaci još oskudni, a njezina agencija radi na detaljnijoj analizi o tome što nova mutirana varijanta koronavirusa nosi Sjedinjenim Državama.

- Ono što načelno znamo je da što više mutacija varijanta ima, potrebno je da osoba ima veću dozu imuniteta. Želimo biti sigurni da smo svima potaknuli imunitet. I to je ono što je motiviralo odluku da se prošire naše smjernice, kazala je Walensky, referirajući se na nedavnu preporuku da sve odrasle osobe uzmu booster dozu cjepiva.

Ona je kazala da je bolest blaga u skoro svim slučajevima dosad, a prijavljeni simptomi su kašalj, blago otežano disanje i umor. Jedna osoba je završila u bolnici, ali nije prijavljeno da je itko umro, kazali su iz CDC-a.

Prvi simptomi 15. studenog

Kod nekih se slučajeva može naglo pogoršati stanje kako prolaze dani i tjedni, a Walensky je kazala da su ovi podaci tek vrlo rani, prvi uvid u infekciju omikron varijantom. Najranije pojavljivanje simptoma prvog od 40 slučajeva je bilo 15. studenog.

Omikron varijanta je prvo identificirana u Južnoj Africi prošli mjesec i otada je prijavljena u 57 država, kaže Svjetska zdravstvena organizacija.

Prvi američki slučaj ove infekcije je prijavljen 1. prosinca. Do srijede su službeno zabilježena 43 slučaja u 19 država. Većinu su činile mlađe odrasle osobe. Oko trećine tih pacijenata je putovalo u strane zemlje.

Više od tri četvrtine njih je bilo cijepljeno, a trećina je dobila i booster dozu, kazala je Walensky. Boosterima treba oko dva tjedna da dosegnu puni efekt, a neki od pacijenata su dobili svoju najnoviju dozu cjepiva unutar tog perioda, kažu iz CDC-a.

Manje od 1 posto američkih slučajeva covida-19 koje se genetički sekvencioniralo prošli tjedan su bili slučajevi omikron varijante virusa. Slučajeva zaraze delta varijantom je bilo više od 99 posto.

Znanstvenici pokušavaju shvatiti koliko se brzo virus širi. Britanske službene osobe su u srijedu kazale da misle da bi omikron varijanta mogla postati dominantnom verzijom koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu u manje od mjesec dana.

Čeka se prognoza CDC-a

CDC bi tek trebao dati prognozu kako bi ova varijanta virusa mogla utjecati na razvoj pandemije u SAD-u. Walensky je kazala da se prikupljaju podaci, ali brojni faktori mogu utjecati na daljnji razvoj pandemije.

- Kad pogledam na ono što budućnost donosi, puno toga ovisi o znanosti, ali također i o našoj spremnosti kao društva da radimo stvari koje preveniraju bolest kod sebe i drugih. Mislim da puno toga što budućnost donosi ovisi o tome kako ćemo se ujediniti da bismo to postigli, kazala je.

CDC također pokušava utvrditi uzrokuje li omikron verzija blaže ili teže slučajeve bolesti nego drugi tipovi koronavirusa. Spoznaja da su gotovo svi dosadašnji slučajevi blagi mogla bi biti rezultat toga da je ovaj prvi pogled na američke slučajeve omikrona obuhvatio uglavnom cijepljene ljude, za koje je očekivano da će imati blaži oblik bolesti, kazali su iz CDC-a.

Još jedno važno pitanje je može li omikron varijanta lakše izbjeći cjepivo ili imunitet koji su osobe dobile preboljevši covid-19.

Ovog su tjedna znanstvenici u Južnoj Africi prijavili malu laboratorijsku studiju koja je utvrdila da antitijela koja kreira cjepivo nisu toliko učinkovita u sprječavanju zaraze omikronom, kao što su u blokiranju drugih varijanti koronavirusa.

U srijedu je proizvođač cjepiva Pfizer obznanio da iako dvije doze možda nisu dovoljno dobra zaštita da bi se spriječila infekcija, testovi u laboratoriju su pokazali da je booster povećao razinu antitijela koja se bore s virusom za 25 puta.

Uzorci krvi koji su uzeti mjesec dana nakon booster doze su pokazali da su te osobe imale razinu antitijela koja neutraliziraju omikron sličnu onoj koja je dokazano štitila protiv ranijih verzija nakon dvije doze, kazali su iz tvrtke, piše AP.

Rast novozaraženih, pad smrtnih slučajeva

Trenutni sedmodnevni prosjek novih slučajeva zaraze ovog tjedna veći je za 60 posto u odnosu na prošli tjedan, a dnevni prosjek novozaraženih osoba u SAD-u je u ovom trenutku 240.400 (uz napomenu da ta brojka raste, 28. prosinca bilo je više od 377.000 zaraženih), piše Reuters.

Dnevni prosjek hospitalizacija porastao je za 14 posto (oko 9000 dnevno), dok je dnevni prosjek umrlih od covida pao za 7 posto (na oko 1100 dnevno).

- Omikron se u nekoliko tjedana rapidno proširio zemljom. No, iako je broj slučajeva znatno porastao, broj hospitalizacija i broj umrlih nije visok kao što bismo očekivali, rekla je Walensky.

Prvi podaci navode na zaključak da je broj hospitalizacija u slučaju zaraze omikronom manji nego li je bio kod delta varijante, rekao je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

- Svi indikatori ukazuju na to da je omikron blaži od delte. No, da bismo suzbili zarazu, booster doze bit će ključne, zaključio je Fauci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:05