PUNO MANJA SMRTNOST

Vodeći britanski imunolog: ‘Ljudi, ovo više nije ista bolest! Prizori užasa s intenzivnih odjela su prošlost‘

Horor scene s odjela za intenzivnu njegu, koje smo gledali prošle godine, sada su prošlost, rekao je Sir Bell
 Wiktor Szymanowicz/NurPhoto via AFP

"Omikron nije bolest kao ona s kojom smo se susretali u ranijim valovima zaraze", izjavio je vodeći britanski imunolog Sir John Bell.

Dok dio znanstvenika u njegovoj zemlji traži strože mjere kako bi se obuzdalo širenje nove varijante koronavirusa, profesor s Oxforda i jedan od ključnih stručnjaka koji su razvijali AstraZenecino cjepivo je poručio da su visoke stope smrtnosti "prošlost".

Bell je doduše priznao da se proteklih tjedana zaraza mnogo brže širi među stanovnicima, ali i da je mnogo blaža te da hospitalizirani provode kraće vrijeme u bolnici u odnosu na ranije varijante. Manje pacijenata treba snažnu oksigenaciju, a prosječni boravak u bolnici sada se srezao na tri dana.

- Horor scene s odjela za intenzivnu njegu, koje smo gledali prošle godine, sada su prošlost, rekao je Sir Bell i dodao da su prilično puste ulice proteklih tjedana diljem Britanije pokazale da su ljudi prilično odgovorni u pogledu zaštite od virusa.

Dio zagovornika rigoroznih restrikcija se ne slaže i tvrde da se tek treba vidjeti kako će se virus ponašati kada se proširi među starijom populacijom. Među njima je i Chris Hopson, jedan od šefova NHS-a, britanske zdravstvene mreže, koji ističe da je ova varijanta mnogo zaraznija pa se očekuje veći broj bolničkih prijema, a mogao bi rasti i broj smrti, ne učini li se "nešto" kako bi se spriječilo njegovo širenje.

"Imali smo mnogo kontakata među generacijama tijekom božićnih blagdana pa tek čekamo da vidimo daljnji tijek događaja u pogledu broja hospitalizacija i ozbiljnih slučajeva zaraze omikronom", poručio je Hopson koji se zalaže za strože mjere. "Trenutno bilježimo veći broj slučajeva potrebe za samoizolacijom osoblja i to nam je trenutno veći problem", poručio je.

George Eustice, britanski ministar okoliša, rekao je da se pomno prati broj hospitalizacija, ali da sada dokazi upućuju na to da je stopa zaraze veća, ali da je stopa teških oblika covida ne prati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:42