RUSKO UPLITANJE

VODEĆI OBAVJEŠTAJCI TRUMPU U LICE REKLI 'Rusi su utjecali na američke izbore, a Putin je osobno naredio da vam pomognu u pobjedi protiv Hillary'

 REUTERS

U izvješću američkih obavještajnih agencija o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore objavljenom u petak u pročišćenom obliku, jasno se tvrdi da je Kremlj, po osobnoj naredbi Vladimira Putina, htio oslabiti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i pomoći Donaldu Trumpu.

FBI, CIA i NSA, tri velike američke obavještajne agencije, zaključile su da su 'Putin i ruska vlada davali jasnu prednost izabranom predsjedniku Trumpu'.

'Htjeli su povećati njegove izglede za pobjedu kad god je to bilo moguće, ocrnjujući Hillary Clinton i uspoređujući je (s republikanskim kandidatom) na način koji je za nju bio nepovoljan'.

Fenomen ruskog izbornog uplitanja nije nov, ali je u američkim predsjedničkim izborima doživio 'veliku eskalaciju svojom otvorenošću, stupnjem aktivnosti i razmjerima djelovanja', navodi se u izvješću.

Izvješće je objavljeno u javnosti bez povjerljivih informacija i ne pruža nove konkretne dokaze u ruskom uplitanju, nego tek nudi sintezu uglavnom poznatih informacija.

Američke obavještajne službe ne navode nikakve informacije o prisluškivanju ili hakiranju koje su same poduzele i koje su im omogućile da donesu svoje zaključke.

No, rusku odgovornost za upad u računala demokratske stranke već su potvrdile privatne američke tvrtke za računalnu sigurnost, za koje se smatra da su neovisne.

Rusija je izvodila informatičke napade i na republikance, ali 'nije na takav način provela kampanju širenja tih podataka'.

Hillary Clinton speaks to the ChildrenÄôs Defense Fund in Washington, U.S., November 16, 2016.  REUTERS/Joshua Roberts
Joshua Roberts / REUTERS

Usto se koristila svojim skupinama 'trolova' koje je plaćala kako bi na društvenim mrežama širili svoje poruke protiv Clinton, a za Trumpa. U izvješću se spominje Agencija za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu.

Na kraju, u izvješću se upozorava da će Moskva pouke koje je izvukla iz američke predsjedničke kampanje 'iskoristiti za nove pokušaje utjecaja u svijetu'.

Trump je, nakon što mu je u petak na dvosatnom sastanku s čelnicima obavještajnih službi predočeno izvješće, ali njegova proširena verzija s klasificiranim podacima, u priopćenju i nekoliko izjava koje je dao, prihvatio činjenicu da je hakiranja bilo, ali nije htio dati jasan odgovor jesu li Rusi zapravo pomogli njemu da dođe na vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:08