UGLEDNI VIROLOG

Vodeći ruski ekspert ne vidi razlog za ‘omikron histeriju‘: ‘Nema nijednog dokaza da je ovo opasniji soj od delte‘

Aleksej Agronovski ukazuje na činjenicu da među zaraženima novim sojem dosad nije bio ni jedan smrtni slučaj

Testiranje na koronavirus / Ilustracija

 Spencer Platt/AFP

Nova omikron varijanta koronavirusa, koja je prošlog tjedna otkrivena u Južnoj Africi te je, zahvaljujući dramatičnim objavama Svjetske zdravstvene organizacije i nizu špekulacija raznih znanstvenika, dovela do postrožavanja 'mjera' u nizu država, možda i nije tako opasna kao što bi to na prvi pogled netko mogao pomisliti. Tome u prilog govori i jedan od vodećih ruskih znanstvenika koji kaže da možda svi malo - pretjeruju.

Kako piše Russia Today, u velikom razgovoru za moskovski list KP objavljenom u nedjelju, profesor virologije na moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov Aleksej Agranovski rekao je kako svijet mora biti svjestan novog soja, ali i da je izuzetno malo vjerojatno kako bi on mogao biti opasan poput delta varijante koja je uzrokovala porast broja smrtnih slučajeva.

Rekao je da je omikron soj doista neobičan zbog velikog broja mutacija.

- U teoriji, to bi moglo biti opasno jer bi toliko mutacija moglo izazvati određene posljedice, odnosno, da je novi soj sposoban preživjeti cjepivo i biti još zarazniji. No, do sada nema niti jednog dokaza da je novi soj opasniji od delte koji je trenutno dominantan. Od desetaka kliničkih slučajeva koji su dosad zabilježeni, ni u jednom nije došlo do fatalnog ishoda.

Delta je, podsjeća RT, izolirana u Indiji u prosincu 2020. Postao je to dominantan soj virusa koji je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, odgovoran za 99 posto novooboljelih, prvenstveno zato što je izuzetno zarazan kao što se sumnja i za omikron, no Agranovski vjeruje kako omikron nema tu snagu da "preuzme svijet".

- Još uvijek ga moramo izučavati. Nema dovoljno aktivnih slučajeva koji su proučavani da bi se donijeli zaključci. Treba odgovoriti na mnoga pitanja, pogađa li više mlade ili starije, koliko su učinkovita antitijela kod onih koji su preboljeli ili onih koji su cijepljeni? Sve to tek ćemo doznati - rekao je.

Profesor Agranovski za kraj je rekao kako doista "nema potrebe za panikom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 23:54