PREDRAG KON

VODEĆI SRPSKI EPIDEMIOLOG 'Moramo poslušati sve kritičare oštrih mjera i početi vraćati život. Zadržavanje mjera podrazumijeva slabljenje društva'

Predrag Kon
 Screenshot

Srbija na početku osmog tjedna epidemije koronavirusa u posljednja 24 sata bilježi još 260 novih slučajeva zaraze, ukupno 6.890 oboljelih, te petero preminulih, čime je za mjesec i pol ukupni zbroj žrtava 130, priopćio je u utorak Krizni stožer srbijanske vlade.

Hospitalizirano je 3.660 osoba, od kojih 101 na respiratorima, a do sada je izliječeno 977 ljudi. Do kraja dana iz privremenih bolnica bit će otpušteno još oko 300 pacijenata kojima su testovi negativni.

Do sada je testirano ukupno 45.355 ljudi, a među zaraženima je 656 djelatnika zdravstvenog sustava, od kojih je za 430 neophodno bolničko liječenje.

Ranije danas ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je na jutarnjem programu RTS-a da u MUP-u ima 191 zaraženi koronavirusom, te da ih je šestero preminulo.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin gostovao je u isto vrijeme u programu komercijalne provaldine TV Pink, ali domaću javnost nije izvijestio o broju zaraženih i eventualno umrlih pripadnika Ministarstva obrane i Vojske Jugoslavije.

U međuvremenu, kao jednini službeni podatak ostaje izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je koronavirusom zaraženo "oko 60 pripadnika Prve brigade Vojske Srbije", angažiranih na prijemu i trijaži srbijanskih državljana pri povratku iz inozemstva u razdoblju od 13. do 16. ožujka.

„To su momci koji su primili najteži udar. Ja sam ih poslao tamo. Da li se mogu dobro osjećati zbog toga? A, da nisu bili tamo, imali bismo u ovom trenutku tko zna koliko mrtvih i kako da se osjećam dobro”, prenio je Tanjug Vučićevu izjavu 5. travnja.

U Srbiji se od utorka primjenjuju djelomice ublažene mjere pripisane vladinim uredbama tijekom izvanrednog stanja.

Među tim mjerama je skraćivanje općeg policijskog sata od 17 do pet ujutro na 18 do pet sati, te dozvola osobama starijim od 65 godina da mogu triput tjedno prošetati po pol sata najdalje 600 metara od mjesta prebivališta u vrijeme policijskog sata, i to od vremenu od 18 do sat poslije ponoći.

Razloge za ublažavanje mjera, koje podrazumijevaju otvaranje zelenih tržnica, te odobrenje pojedinim obrtnicima da mogu nastaviti s radom, epidemiolozi i stručnjaci iz kriznog stožera objašnjavaju rastom broja izliječenih, te padom prijema novih pacijenata u covid bolnice i privremene bolničke kapacitete za liječenje oboljelih s blažom kliničkom slikom.

Kraj epidemije koronavirusa u Srbiji može se očekivati između njenog 10. i 12. tjedna, ocijenio je ranije danas član kriznog stožera srbijanske vlade dr. Predrag Kon, naglasivši kako će, i nakon ukidanja izvanrednog stanja i unatoč slabljenju virusa, neke mjere biti zadržane.

Govoreći o postupnom ublažavanju mjera, epidemiolog Kon je rekao da otvaranje malih obrta i skraćivanje policijskog sata na sat vremena struka ne doživljava kao ublažavanje mjera.

- Vraćanje u život je imperativ. Struka je odmah prihvatila postupno popuštanje. Najvažnije je da smo krenuli s popuštanjem mjera prema starijima, šetnja tri puta tjedno je racionalno popuštanje.

- Druga stvar će biti vraćanje javnog prijevoza, vrtića i škola. Moramo vraćati život, jer zadržavanje mjera podrazumijeva ne samo ekonomsko slabljenje nego i slabljenje čitavog društva i pada određenog životnog elana. Moramo poslušati sve kritičare oštrih mjera. Policijski sat je naglo osvijestio ljude da je važno pridržavati se mjera, jasan je bio Kon.

Smatra da će vrtići morati početi raditi, barem za samohrane majke, nakon što se ljudi vrate na posao.

Kon je izjavio kako je mala vjerojatnost da će koronavirus tijekom ljetnih mjeseci nestati, jer se seli na države južne Zemljine hemisfere.

Istaknuo je kako moramo shvatiti da je koronavirus pokraj nas i da moramo omogućiti maksimalne mjere predostrožnosti.

- Morat će se nositi maska u zatvorenom prostoru, držati udaljenost od metar i pol do dva, voditi računa o higijeni, prati ruke i gledati kako u takvim uvjetima izvući maksimum i normalno funkcionirati, rekao je Kon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46