POSLJEDICA PANIČNOG KUPOVANJA

VODEĆI STRUČNJAK UPOZORAVA NA POSLJEDICE NESTAŠICE TOALETNOG PAPIRA 'Moglo bi doći do strahovitog začepljenja kanalizacijskog sustava...'

 Paul ELLIS / AFP

Vodeći britanski stručnjak za transportnu logistiku, profesor Richard Wilding, upozorava da bi korištenje papirnatih ručnika i vlažnih maramica umjesto toaletnog papira te bacanje istih u toalet moglo omesti rad kanalizacijskog sustava Velike Britanije, piše The Guardian.

Wilding je upozorenje izdao nakon što je vidio da su mnoge trgovine ostale bez zaliha toaletnog papira te znajući da bi osobe u nedostatku WC papira mogli posegnuti za alternativnim rješenjima.

Profesor kaže da ljudi zbog panike koja je dovela do pustošenja polica u trgovinama i preprodavanja toaletnog papira putem interneta po neopravdano visokim cijenama neće razmišljati o posljedicama korištenja papirnatih proizvoda koji nisu dizajnirani za bacanje u WC.

Thames Water, najveća tvrtka za upravljanje kanalizacijom i otpadnim vodama u Velikoj Britaniji, već sada upozorava ljude da u toalet ne bacaju papirnate ručnike i vlažne maramice jer time u kanalizaciji "grade" brežuljke i lopte od masti i nerazgradivih materijala. Thames Water navodi da se u toalet smiju bacati samo fekalije i toaletni papir.

"Vlada nestašica WC papira, ali i drugih papirnatih proizvoda koji se koriste u garažama i radionicama. Ako se papirnati ručnici, vlažne maramice i industrijski papir koriste kao supstitut za toaletni papir, moglo bi doći do blokade kanalizacijskog sustava što za sobom vuče brojne negativne posljedice, poglavito one za zdravlje stanovništva", rekao je Wilding.

Thames Water u godini dana očisti otprilike 75 tisuća blokada u kanalizaciji. Taj posao košta 18 milijuna funti (150 milijuna kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 03:02