KAOS U TRSTU

Vodenim topovima i suzavcem na protivnike covid potvrda: ‘Napali su nas, mi smo mirni! Nećemo odustati!‘

Nekoliko stotina prosvjednika blokiralo je pristup ulazu u najveću talijansku trgovačku luku, zbog čega je morala reagirati i policija
 STRINGER/ANSA/AFP

Talijanska policija upotrijebila je u ponedjeljak vodene topove i suzavac kako bi raščistila Četvrti ulaz u luku u Trstu, gdje su demonstranti prosvjedovali protiv vladine odluke o uvođenju obavezne covid potvrde za dolazak na radno mjesto.

Nekoliko stotina ljudi blokiralo je pristup ulazu u najveću talijansku trgovačku luku, zbog čega je morala reagirati i policija. Prosvjednici u Trstu negoduju još od petka, kad je uvedeno novo pravilo prema kojemu svi radnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju, negativan test na koronavirus ili potvrdu o preboljenju infekcije kako bi uopće mogli doći na posao.

- Napali su nas! Zanijemio sam od šoka, nisam to očekivao... Ostajemo sjediti ovdje. Mi smo mirni. Nećemo odustati - rekao je nakon policijske intervencije Stefano Puzzer, glasnogovornik lučkih prosvjednika, a prenosi Reuters.

Talijanska vlada kaže kako obaveznim covid potvrdama želi zaštititi radnike i potaknuti ljude da se cijepe. Prema novim pravilima, svi radnici koji pokušaju doći na posao bez certifikata bit će suspendirani bez plaće, a prijeti im i novčana kazna do 1500 eura.

Većina Talijana podržava ovu odredbu, no glasna manjina tvrdi kako će ista negativno utjecati na temeljna radnička prava. Oko 15% privatnih i 8% radnika u javnom sektoru nema covid potvrdu, a oko 40% lučkih radnika u Trstu nije cijepljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2023 13:26