ANDREJ ŠIŠKO

Vođi slovenske paravojske odbijene sve žalbe: ‘Govorio je da zakoni za njih ne vrijede!¨‘

Tijekom 2018. održavao je protumigrantske mitinge i paradirao u pograničnom području s plastičnim replikama vatrenog oružja
Andrej Šiško
 Leon Vidič/DELO

Slovenski ustavni sud odbio je žalbu Andreja Šiška, osnivača tzv. "štajerske varde", na presudu kojom je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog "potkopavanja ustavnog poretka", a koju je već odslužio, kao prvi Slovenac kojemu se sudilo zbog te kvalifikacije.

Kontroverzni Mariborčanin je tijekom 2018. održavao protumigrantske mitinge i s pripadnicima svoje "paravojne" formacije "štajerska garda" paradirao u pograničnom području s plastičnim replikama vatrenog oružja, no tom je prilikom u više izjava optužio državni vrh za prodor ilegalnih migranata.

Odbijajući njegov zahtjev za zaštitu zakonitosti u kojemu je tvrdio da je presuda politički motivirana i uvodi kažnjavanje verbalnog delikta, vrhovni suci su naveli da su niži sudovi s pravom osudili Šiška za potkopavanje ustavnog poretka.

Dokazano je da se nije radilo o deliktu mišljenja, nego kaznenom djelu poticaja na nasilnu promjenu ustavnog poretka, čime je Šiško izašao izvan "polja legitimne zaštite političkog govora koju jamči ustav", zaključili su.

U presudi kojom je osuđen stoji da je svojim pripadnicima znao govoriti da zakoni za njih ne vrijede i da je sila jedini način da se promijeni stanje u državi i zaštite granice od ilegalnih migranata, dok je tadašnjeg premijera Miru Cerara, ali i predsjednika Boruta Pahora znao nazivati veleizdajnicima i drugim pogrdnim izrazima.

Nekadašnji šef navijača mariborskog nogometnog kluba u prošlosti je osnivao i razne političke stranke, a sudjelovao je na više izbora, od lokalnog do državnog nivoa, ali s njima nije zabilježio nikakav veći uspjeh kod birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:40