20. DAN RATA

Vojna analiza Igora Tabaka: Neugodne vijesti za Ukrajince na istoku i jugu. Kakav je to manevar izvela ruska flota kod Odese?

Najveći problemi za Ukrajinu nalaze se na preostalim prostorima Luhanske i Donjecke oblasti koje ukrajinske snage još kontroliraju

Prizor iz Kijeva, vojni analitičar Igor Tabak

 Vesna Veselić

Dvadeseti dan rata u Ukrajini, utorak 15. ožujka, uvelike prolazi u ozračju zatišja pred oluju. Iako su pregovori ukrajinske i ruske strane nastavljeni virtualnim putem nakon "tehničke" pauze, nije jasno koji je njihov stvarni doseg. Za to vrijeme nastavljaju se kako borbe na pojedinim dijelovima ukrajinskoga bojišta, tako i vidljive pripreme nadolazećih operacija.

U tom smislu treba razumijeti i vijesti o uspostavi niza obučnih i logističkih centara u Bjelorusiji te uz rusku granicu s Ukrajinom, kao i vijesti da se ruska vojska navodno sprema na masovnu sječu šuma u Ukrajini, ne bi li time financirala dio troškova ratovanja.

Taj pristup uvelike podsjeća na događanja na istoku Hrvatske, kod Vukovara, gdje su tijekom Domovinskoga rata srpske snage sustavno sjekle šume i vadile naftu. Osim toga, nastavljeni su i nesmiljeni zračni napadi širom Ukrajine kao što su zabilježena i ruska izviđanja oko Lavova i poljske granice, što su područja posebno zanimljiva i radi pristizanja strane vojne pomoći u Ukrajinu.

Što se borbenih djelovanja tiče, nekoliko je tu novosti. Osim nastavka borbi na prilazima Kijevu, gradu kojeg se intenzivno napadalo iz zraka, treba spomenuti i okončanje ukrajinskoga napredovanja u šumskim područjima sjeverozapadno od grada, gdje su nakon jučerašnjeg oslobađanja sela Mošin Ukrajinci zaustavljeni na liniji istok-zapad, od sela Guta-Mežigirska do mjesta Lutiž.

Kako su to ujedno i južni rubovi spominjane zone okupljanja ruskog drugog, težeg ešalona postrojbi, bit će da se tu došlo do krajnjih granica lakog i relativno bezbolnog napredovanja – koje je ipak izgleda dalo i priliku za izvođenje napada na konvoje vozila te opreme za ruske snage dalje na jugozapadu Kijeva.

Budući su ruska napredovanja na istoku Kijeva zastala, izgleda da se ondje dovlače dodatne snage za nastavak borbi, navodno i iz prostora gradova Sumi i Ohtirka, što je Ukrajincima i ondje opet dalo priliku za napade na ruske kolone u kretanju.

No najveći problemi za Ukrajinu izgleda da se aktualno nalaze na preostalim prostorima Luhanske i Donjecke oblasti koje ukrajinske snage još kontroliraju. Iako je jasno da su Rusi na jugoistoku Harkiva prošli grad Izjum (kojeg sada ukrajinska strana spominje kao opkoljenog i u potrebi evakuacije civila), tek treba vidjeti koliki su to prostor u zaleđu Slavjanska Rusi zapravo doveli pod svoju kontrolu.

Naime, ondje je više važnih prometnica koje su sada prekinute, a otvaraju im se i daljnji pravci napredovanja po središnjoj Ukrajini, koji su svi po redu braniteljima izuzetno neugodni. Sve to za sada izgleda nije pokolebalo obranu ukrajinskog pojasa u preostatku Luhanske oblasti, među mjestima Kremina-Rubižne-Severodonjeck, gdje ruske snage sa sjevera i istoka nastoje zaokružiti i odvojiti ta mjesta, te ih onda rješavati pojedinačno u opkoljenjima.

Posljednjih se sati čulo i o vojnom uspjehu ruske strane u neposrednome krugu grada Donjecka, na jugoistok, istok i sjever od tog centra tzv. „Donjecke Narodne Republike“ – gdje su još nepotvrđene vijesti o više proboja dosadašnje utvrđene linije razgraničenja, koji bi nadogradili dosadašnje ruske vojne uspjehe jugozapadno od Donjecka, te u izuzetno neugodan položaj doveli i čitavu dosadašnju drugu liniju ukrajinskih mjesta u tom dijelu Donbasa.

Iako se već u više navrata spekuliralo o mogućnosti ruskog zaokruženja te velike ukrajinske otporne zone, njeno bi frontalno razbijanje za Ukrajinu bilo jednako neugodno, ako ne i neugodnije.

Sve to su naznake koje se samo nadovezuju na vijesti iz opkoljenog Mariupolja, gdje nakon jučerašnje uspješne evakucije ponešto civila takvim nastojanjima navodno danas nije bilo nastavka. Jednako su zaglavljeni ostali i konvoji s hranom, lijekovima i vodom, dok su nastavljene borbe u naseljima na rubovima grada. Posebno se tu spominjalo današnje rusko zauzimanje bolnice u okrugu Žnovtnjevi na sjeverozapadnom rubu grada.

Što se ostatka događanja na tzv. južnom bojištu Ukrajine tiče, iz ukrajinskih se izvora čulo i o uspješnim protunapadima na ruske snage negdje jugoistočno od grada Zaporižje, u širem prostoru mjesta Vasilivka, te o mogućem zaustavljanju ili čak i manjem odbacivanju ruskog napredovanja kod grada Krivi Rih, na širim zapadnim prilazima istom tom Zaporižju.

Za to vrijeme je i grad Mikolajev, smješten kod utoka Južnoga Buga u deltu Dnjepra, i dalje pod ruskom opsadom, izgleda bez većih uspjeha.

Koliko je istodobno klimava ruska okupacija Hersonske oblasti dobro su pokazale i vijesti s prostora zračne luke Herson, na sjeverozapadu istoimenog grada, gdje je Ukrajincima izgleda ponovno uspio veći napad na ondje okupljene ruske vojne helikoptere, iako još nije jasno kolika je time točno šteta načinjena.

Proteklih se sati iz ukrajinskih izvora moglo čuti da Odesi i ukrajinskoj crnomorskoj obali ne prijeti opasnost s mora, međutim samo nekoliko sati prije dovršetka ovoga pregleda u javnosti su se pojavile vijesti, zasnovane na svježim satelitskim slikama, kako se kompletna desantna eskadrila ruske Crnomorske flote, ojačana prije nekoliko tjedana pridošlim desantnim kapacitetima s drugih flota ruske Ratne mornarice, izgleda opet primakla ukrajinskoj obali na prostoru između obalnih mjesta Zatoka i Crnomorsk.

Riječ je o obalnom potezu podobnom za mornarički desant, udaljenom oko 35 kilometara jugozapadno od grada Odese, za kojeg se već više puta posljednjih tjedana iščekivalo moguće rusko vojno djelovanje.

I ovdje je, doduše, još nejasno je li riječ o pravoj prijetnji iskrcavanjem – ili je cilj čitavog tog ruskog tog flotnog manevra zapravo u vezivanju snaga branitelja, da se spriječi slanje ukrajinskih pojačanja prema napadnutom Mikolajevu.


(Autor teksta je analitičar portala Obris.org i svaki dan objavljuje na jutarnji.hr vojne analize dana)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 01:11