12. DAN INVAZIJE

Vojna analiza Igora Tabaka: Šutnja iz Kijeva nije slučajna - Rusi napreduju, opasna situacija za Ukrajince u Donbasu

Ruske snage postupno mijenjaju i odnos prema lokalnome stanovništvu, koristeći sve više sile u kontroli naselja koja zauzimaju

Igor Tabak, postrojbe ruskih separatista i ruski avion Su-24

 Afp/Profimedia/Cropix, Davor Pongračić

Dvanaesti dan rata u Ukrajini obilježava nekoliko paralelnih događanja. Kao prvo, sredinom dana je kod poljske granice u Bjelorusiji, nedaleko Bresta, započela treća runda pregovora Ukrajine i Ruske Federacije. Za to vrijeme čulo se i o humanitarnim evakuacijama civila, iako je ukrajinska strana navodno odbila pojedine predložene rute, budući su civile vodile isključivo u Rusiju.

No, kako se vidjelo zapadno od Kijeva, u mjestu Irpinj, odlazak stanovništva je izgleda pratilo ulaženje ruske vojske, najavljujući nove teške borbe nakon čitave noći jakih bombardiranja u pripremi nadolazećih operacija, kako na zapadu tako i na istoku grada Kijeva. Kao drugo, zadnjih je više dana bilo obilježeno vijestima o ruskim preslagivanjima snaga, ali i relativnom šutnjom ukrajinskih izvora o događanjima na nizu područja Ukrajine. Izgleda da ta šutnja nije bila slučajna, budući se danas može povezati podatke o ozbiljnim ruskim napredovanjima širom borbenih odsjeka – posebice na prostorima donedavno ukrajinskih dijelova Luhanske i Donjecke oblasti. Ujedno, kao treće, vidljivo je da ruske snage postupno mijenjaju i odnos prema lokalnome stanovništvu, koristeći sve više sile u kontroli naselja koja zauzimaju, uz navode i o pokretanju uspostave nekakvih administrativno-policijskih uprava na takvim područjima. Te nove „vlasti“ ponegdje karakterizira i okrutnost prema lokalnim ljudima i posebno negdašnjim dužnosnicima, što ostavlja dojam začetaka grube okupacijske vlasti. Riječ je o trendu koji bi lako mogao žestoko zaoštriti dosadašnji ukrajinski odnos prema snagama okupatora, predstavljajući uvod u novu fazu otpora i borbi na takvim okupiranim područjima.

image

Karta bojišta u Ukrajini na dan 7. ožujka, stanje do 16 sati

Tomislav Botić/Boris Igrec

Nova linija pritiska na Kijev

Kao što smo rekli, tijekom zadnjeg dana čulo se o ruskom naviranju na prostore mjesta Hostomel i Buča, a onda i Irpinj – gdje nije jasno ima li otpora ili ne. Ta događanja utvrđuju ruske pozicije na zapadu Kijeva i postavljaju preduvjete za nastavak operacija. Nakon dužeg nejasnoga stanja na istoku grada, postalo je očito kako se ondje izgleda formira nova linija pritiska na grad Kijev, na potezu Brovari-Borispilj. To naznačuje kako su prekinute tamošnje veze prema sjeveru Ukrajine, gdje se čini da se i grad Černihiv nalazi u sve užem okruženju, s naznakama ruskih okupljanja na jugu grada s namjerama skorih pokušaja ulaska u mjesto. No u isto vrijeme, bilježe se i nastojanja dijela ruskih postrojbi istočno od Kijeva za širim obuhvatnim kretanjem na jugozapad – koje bi ih dovelo do rijeke Dnjepar, stotinjak kilometara nizvodno od Kijeva. Ondje se nalazi brana hidroelektrane Kaniv, čiji bi prijelaz omogućio zatvaranje širih južnih prilaza Kijevu, a možda i pomoć snagama koje su već tjednima zaglavljene zapadno od grada.

Usprkos navodnim uspjesima ukrajinskog nastojanja oko Harkiva, gdje se spominje oslobađanje grada i zrakoplovne baze Čuhuiv, smještene oko 35 kilometara jugoistočno od grada, treba napomenuti kako su se po svemu sudeći ruska napredovanja itekako nastavila na širim prostorima jugozapadno i jugoistočno od Harkiva. Dok nema mnogo vijesti o točnim dometima tih kretanja, izgleda da su njihovi načelni ciljevi u područjima oko gradova Kremenčuk i Dnipro na rijeci Dnjepar. Dakle, posebno kad su u pitanju ikakve operacije sjeverno ili istočno od grada Dnipro, radi se tu o širem odsijecanju preostalih branitelja donedavnih ukrajinskih dijelova oblasti Luhansk i Donjeck.

Neugodne vijesti po Kijev

Upravo vijesti iz tih krajeva Ukrajine posebno su neugodne po vlasti u Kijevu. Naime, nakon prolaska kroz većinu sjevernih krajeva Luhanske oblasti, što sa sjevera i istoka iz Ruske Federacije, što s jugoistoka i juga iz tzv. „Luhanske Narodne Republike“ – prilično je jasno da su Rusi vrlo blizu zauzimanju kompletnog prostora Luhanske oblasti (prije invazije kontrolirali su tek trećinu). Ono što im nedostaje je neposredno područje grada Severodonjecka, oko kojeg se vode žestoke borbe. Slična napredovanja bilježe južnije i snage iz tzv. „Donjecke Narodne Republike“, koje su se primakle jugozapadnim i zapadnim administrativnim granicama negdašnje ukupne Donjecke oblasti (a također su prije invazije kontrolirale oko trećinu). Ipak, treba napomenuti kako im je išlo bolje samo u južnijim krajevima, koje je vojno doseglo rusko napredovanje s Krima, dok su im pomaci bili sve manji što se gleda sjevernije. Ipak, ovaj razvoj događaja predstavlja ozbiljnu prijetnju odsijecanja preostalih ukrajinskih snaga na sjeverozapadu Donjecke oblasti (u širem prostoru Kramatorska) – čije bi uspješno ratovanje lako moglo prerasti u obranu sve užeg kotla zatvorenog sa svih strana. Ujedno, sva ta napredovanja snaga Ruske Federacije i njihovih saveznika na jugozapadu Donjecke oblasti ojačala su temeljitu izolaciju lučkoga grada Mariupola, koji je zadnjih dana pod aktivnom opsadom i na čijim se neposrednim prilazima te prigradskim naseljima vode borbe.

Sva ova događanja nisu skrenula pažnju osvajača ni s ostatka Južnoga bojišta u Ukrajini. Ondje su tijekom proteklog dana bili zabilježeni ruski pokreti prema gradu Zaporožje, koji će se vjerojatno uskoro naći na direktnome udaru agresora s jugoistoka i istoka. No, usprkos pojedinim uspjesima ukrajinskih snaga nedaleko već danima okupiranog Hersona na Dnjepru (gdje je na tamošnjem aerodromu navodno tijekom noći uništeno oko 30 ruskih helikoptera), te oko Mikolajeva dalje sjeverozapadno – ostaje činjenica kako se nastavlja rusko napredovanje sjeverozapadno uz rijeke Južni Bug prema Voznesenjsku, te sjeverno od Baštanke uz rijeku Ingul i sjeveroistočno prema Krivom Rogu (a dalje i prema rijeci Dnjepar te zapadnim prilazima gradu Zaporožje). Dok se u tim krajevima posljednjih dana čuje o pojedinim velikim borbama i ruskim gubicima, a dostupni video materijali govore o sve lošijoj prohodnosti terena podalje od cesta, ta bi događanja na srednji rok mogla postati jednako neugodna kao i mogući ruski prodor iz te zone operacija prema Odesi na jugu.


(Autor teksta je analitičar portala Obris.org i svaki dan objavljuje na jutarnji.hr vojne analize dana)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:32