GAMBIJA NA UDARU

VOJNA INVAZIJA NA TURISTIČKI RAJ KOJI EUROPLJANI OBOŽAVAJU Snage pet država dobile naredbu za veliki napad iz zraka, s mora i s kopna

 CC

>>> NOVO 19:30 Izabrani predsjednik Adama Barrow je u ambasadi Gambije u Senegalu prisegnuo na svoju dužnost, a nedugo potom stiglo je i odobrenje Ujedinjenih naroda za vojnu intervenciju kojom nekoliko susjednih država, članica saveza Ecowas, želi osigurati prijenos vlasti na novog predsjednika.

-------------------------------

Vojne snage pet afričkih država nalaze se na granici s Gambijom i čekaju zeleno svjetlo UN-a za invaziju. Združena vojska članica Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (Ecowas), predvođena vojskom Senegala, sprema se na vojnu intervenciju kako bi osigurala miran prijenos vlasti u najmanjoj državi na afričkom kontinentu.

Do krize je došlo nakon što je predsjednik Yahya Jammeh, koji je na vlast došao prije 22 godine mirnim pučem, odbio priznati poraz na predsjedničkim izborima u prosincu prošle godine, gdje je neočekivano pobijedio Adama Barrow.

Iako je Jammeh prvo priznao poraz i rekao da će mirno predati vlast, naknadno se predomislio i rekao kako neće odstupiti dok sudovi ne donesu odluku o navodnim nepravilnostima u procesu izbora.

Od sudova i parlamenta je tražio i dobio tromjesečno produženje mandata, no Barrow i druge članice Ecowasa traže priznavanje rezultata i silazak Jammeha s vlasti.

Barrow će u četvrtak biti službeno inauguriran kao novi predsjednik u veleposlanstvu Gambije u Senegalu, gdje je pobjegao kako bi izbjegao mogući oružani sukob.

Senegal je pripremio kontingent vojnih snaga spreman za invaziju na Gambiju, a u mogućoj vojnoj intervenciji sudjelovat će i nigerijska mornarica, oko 200 vojnika i zrakoplovi iz Gane, te vojnici iz Malija i Togoa.

Glasnogovornik izabranog predsjednika Barrowa izjavio je kako će se Gambija naći u ratnom satnju ukoliko Jammah ne siđe s vlasti. Zauzvrat mu obećavaju kako mu neće suditi zbog zločina koje se sumnja da je počinio za vrijeme svoje 22-godišnje vladavine.

Više od 26.000 civila pobjeglo je iz Gambije u proteklih tjedan dana, u strahu od rata, a zemlju ubrzano napuštaju i tisuće turista, većinom Britanaca i Nizozemaca.

Gambija je popularna turistička destinacija među zapadnim Europljanima, zbog niskih cijena i atraktivnih plaža na Atlantiku, a turizam je jedna od temeljnih grana lokalne ekonomije.

Načelnik glavnog stožera gambijske vojske već je najavio kako se njegovi vojnici neće suprotstavljati u slučaju invazije iz Senegala.

- Nećemo se vojno aktivirati. Ovo je politički spor, rekao je Ousman Badjie.

- Neću uvesti svoje vojnike u glupu bitku. Volim svoje vojnike. Ako Senegalci dođu, mi ćemo ih čekati ovako, rekao je Badjie i podigao ruke u znak predaje, prenosi AFP.

Jammeha je napustila većina njegovih ministara i uz njega su još samo zaštitari i protokolarni dužnosnici. Nalazi se u svojoj državnoj rezidenciji, koju nema namjeru napustiti. Neslužbeni izvori tvrde kako će zaštitari pružiti otpor ukoliko međunarodne snage dođu do njegove kuće.

Nepotvrđeni izvori tvrde kako su neke regionalne snage već ušle u Gambiju, bez ikakvog otpora, javlja BBC.

U isčekivanju moguće invazije, državna televizija, koju kontrolira Jammeh, još nije počela s redovnim programom. Od 10 ujutro može se vidjeti samo testna slika, dok se povremeno čuju recitacije iz Kurana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:46