ZAMJENA

Vojna pomoć: Slovaci Ukrajini daju oklopna vozila, a od Berlina će dobiti tenkove

Joe Biden jučer je najavio najveći paket oružane pomoći Ukrajini dosad, vrijedan čak tri milijarde dolara
 /Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačka je potpisala izjavu o namjeri da Slovačkoj isporuči tenkove Leopard 2, uključujući obuku, streljivo i logistiku, a zauzvrat će Slovačka isporučiti Ukrajini borbena vozila sovjetskog porijekla, s kojima su tamošnje snage upoznate, kako bi ih odmah mogli rasporediti, objavilo je Ministarstvo obrane u Berlinu.

Dogovor o nekoliko zamjena u izradi je od proljeća, a njegov je glavni cilj bio zatvoriti jaz u vojnoj spremnosti Slovačke istovremeno jačajući ukrajinske snage. Državni tajnik njemačkog ministarstva obrane Benedikt Zimmer i slovački ministar obrane Jaroslav Nad potpisali su 23. kolovoza sporazum kojim se odobrava isporuka Bratislavi 15 tenkova Leopard 2 u konfiguraciji A4. Uz to ide streljivo, obuka i rezervni dijelovi. Prvi Leopard 2 trebao bi stići u Slovačku kasnije ove godine.

Sastanak u Bratislavi

Tenkovi u vlasništvu njemačke industrije namijenjeni su za popunjavanje slovačkog arsenala zapadnom opremom. Slovačka će Ukrajini isporučiti 30 oklopnih borbenih vozila pješaštva BVP-1, izvijestio je Reuters citirajući Nada koji je bio na sastanku sa Zimmerom u Bratislavi.

"Slovačka će dati Ukrajini borbena vozila pješaštva što je prije moguće", rekla je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, ističući da su ukrajinski vojnici upoznati s upravljanjem tim vozilima. Razina njemačke vojne pomoći Ukrajini i dalje je tema rasprave među kreatorima politike unutar vladajuće koalicije. Kritičari su rekli da bi Berlin trebao poslati više oružja, posebno s obzirom na to da proizvođači imaju pozamašan fond naslijeđene opreme.

Sustav Patriot

Vlada je također obećala potpuno novo oružje za Ukrajinu, poput precizno navođenog topničkog streljiva Vulcano od 155 mm, kao i protuzračnog obrambenog oružja IRIS-T. Jedan takav sustav već je naveden kao potencijalni prijenos na tekućem popisu isporuka potpore koji objavljuje vlada. Kancelar Olaf Scholz u utorak je iznio mogućnost slanja triju dodatnih sustava IRIS-T, izvijestio je Der Spiegel.

Njemačka je uz pomoć Nizozemske i Sjedinjenih Država prethodno u Slovačkoj rasporedila protuzračni obrambeni sustav Patriot nakon što je zemlja Ukrajini namijenila raketno obrambeno oružje S-300. Osim potpore ukrajinskoj vladi, Njemačka i Slovačka planiraju intenzivirati suradnju u naoružanju i oružanim snagama.

Jučer je i američki predsjednik Joe Biden najavio najveći dosadašnji paket oružane pomoći Ukrajini, vrijedan čak 3 milijarde dolara. U paketu će biti sustavi za protuzračnu obranu, topnički sustavi, radari, dronovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:39