UTRKA U NAORUŽANJU

Vojna revolucija u SAD-u: Iza ‘brodova duhova‘ stajat će umjetna inteligencija, ubijat će po algoritmu

Plan uključuje i razvoj više od 350 brodova s ​​posadom i otprilike 3000 zrakoplova, što je dramatičan porast u odnosu na zadnja dva desetljeća

Ilustrativna fotografija

 /Profimedia

Američka mornarica do 2045. godine planira proizvesti 150 "brodova duhova" koje će pokretati umjetna inteligencija. U sadašnjim okvirima, to znači da će svaki treći ratni brod najveće vojne sile biti - brod bez posade.

Ovi brodovi koje će pokretati umjetna inteligencija bit će manji i jeftiniji jer ne zahtijevaju sustave za održavanje života i njima se može upravljati daljinski. Brodovi bez osoblja mogli bi biti odgovor i na noćnu moru oko novačenja. Američka mornarica je na tek 89 posto svog cilja za ovu fiskalnu godinu koja završava u rujnu.

Planovi su, inače, najavljeni u izvješću "Chief of Naval Operations Navigation Plan 2022" u kojem se navodi da mornarica širi svoju flotu kako bi osigurala kontrolu nad strateškim morima i ostala relevantna u utrci s Kinom i Rusijom.

Plan uključuje i razvoj više od 350 brodova s ​​posadom i otprilike 3000 zrakoplova, što je dramatičan porast u odnosu na samo 75 novih brodova dodanih mornarici u posljednja dva desetljeća. Mornarica SAD-a, inače, trenutno ima 300 ratnih brodova.

Manjak novaka u vojsci izgleda da je najgori od Vijetnamskog rata 1975. godine, a neki za to krive i američku "woke" kulturu. Na tradicionalnu muškost sada se gleda s podozrivošću, a nekoć je, smatra se, bila glavna motivacija mladih Amerikanaca da uđu u vojsku.

Međutim, mornarica se nada da će revolucija novih ratnih brodova bez posade popuniti praznine u ljudstvu.

Rusija je, primjerice, već započela s testiranjem 13 metara dugog torpednog broda bez posade koji će, kako piše agencija TASS, biti dizajniran za autonomno otkrivanje i eliminaciju neprijateljskih podmornica.

Kina je u siječnju završila testiranje borbenog broda od 200 tona - bez posade.

Brodovi duhovi američke mornarice imat će i digitalne platforme koje će osiguravati prikupljanje različitih obavještajnih podataka. Plovila će biti puna senzora kojima se mogu "vidjeti" neprijatelji i prepreke.

Cilj je omogućiti ljudskoj posadi da razgovara s robotskim brodovima koristeći svjetski radio sustav koji se inače koristi za komunikaciju između brodova. Ovi bi bili dizajnirani da razumiju sigurne radio prijenose, razviju odgovarajuće manevre i odgovore "glasom" preko radija.

Prošle je godine otkriveno i da američka mornarica razvija podmornicu koja može ubijati i eliminirati prepreke bez kontinuirane ljudske kontrole ili specijalnog unosa. Projekt vodi Ured za mornarička istraživanja i opisan je kao ‘autonomni podvodni oružani sustav‘ prema izvješću New Scientista.

O strogom, povjerljivom projektu otkriveno je vrlo malo detalja - osim činjenice da će korisititi senzore i algoritme za samostalno izvršavanje složenih misija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 15:19