DUGOGODIŠNJI ODNOSI

Vojne veze i dobro uspostavljena mreža: ‘Čini se kako Kina razmišlja upravo o tom koraku‘

Pekinška obrambena tvrtka poslala je najmanje 12 pošiljki ruskoj državnoj tvrtki koja je pod sankcijama SAD-a

Izložba Poly Technologies

 Wang Dongzhen/Xinhua Via Afp

Najmanje jedna kineska obrambena tvrtka u državnom vlasništvu održala je trgovinske odnose s ruskim tvrtkama, koje su prošle godine na zapadu stavljene na listu tvrtki pod sankcijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Prema carinskim podacima koje je pregledao CNN, ključne tvrtke u velikim vojno-industrijskim kompleksima obje države nastavile su svoje dugogodišnje odnose i nakon što su se proizvodi ruskih tvrtki počeli koristiti na bojištu u Ukrajini. Tijekom 2022. godine, barem do sredine studenoga, pekinška obrambena tvrtka Poly Technologies poslala je najmanje dvanaest pošiljki, uključujući dijelove helikoptera i radio-opremu, ruskoj državnoj tvrtki koja je pod sankcijama SAD-a.

Dugogodišnji trgovinski partner Poly Technologiesa, Ulan Ude Aviation Plant, koji se bavi proizvodnjom vojnih helikoptera, također je nastavio slati dijelove i nekoliko helikoptera pekinškoj tvrtki prošle godine.

Nema dokaza

Većina dijelova helikoptera uključenih u pošiljke za Rusiju namijenjena je za upotrebu u višenamjenskom Mi-171E helikopteru, zamišljenom za prijevoz i spašavanje. Prema stockholmskom SIPRI-ju, Kina je počela uvoziti taj model helikoptera iz Rusije prije više od deset godina. Tri pošiljke Poly Technologiesa deklarirane su da sadrže proizvode za rad ruskog Mi-171SH, vojnog transportnog helikoptera, koji se može opremiti oružjem i koji je korišten u ratnim operacijama u Ukrajini. CNN ističe kako nema dokaza da je bilo koji dio razmijenjene robe izravno završio u ratu u Ukrajini.

Vojni i sigurnosni stručnjaci kažu da su dijelovi koje je kineska tvrtka poslala Rusiji osnovna oprema za ruske zrakoplove, te kako je moguće da su dio postojećih ugovora i standardnih poslovnih odnosa između tvrtki. Međutim, činjenica da je trgovina nastavljena tijekom prošle godine, naglašava trajne veze između ključnih igrača u državnim sektorima obrane na obje strane, koji su se ojačali tijekom posljednjih desetljeća, kako su Vladimir Putin i kineski vođa Xi Jinping usklađivali svoje strategije.

CNN citira stručnjake koji tvrde da bi takve, dobro uspostavljene mreže, mogle biti iskorištene ako bi Peking odlučio pružiti izravnu pomoć ratnim planovima Kremlja. Zapadni vođe proteklih su tjedana upozoravali na informacije kako Kina razmišlja upravo o tom koraku.

Peking te optužbe zasad negira i naziva ta upozorenja "klevetom". Prema kineskim izvorima, radi se o "normalnoj" trgovini s Rusijom, te Peking snažno odbacuje ono što naziva "jednostranim" sankcijama protiv Moskve.

Vojne veze između Pekinga i Moskve značajno su se razvijale od vrhunca Hladnog rata do danas. Rusija i Kina surađuju na razvoju zrakoplovstva, raketne tehnologije i druge vojne opreme, te međusobno dostavljaju dijelove i opremu za proizvodnju domaćeg oružja, iako je fokus Kine uglavnom bio na transferu tehnologije i razvijanje vlastite industrije, izgrađene na temeljima koje je postavila ruska tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:38