IVICA MANDIĆ

Vojni analitičar: ‘Rusiji treba više od 500.000 vojnika za invaziju na Ukrajinu. To je golem prostor‘

Smatra da bi u sukobu između Ukrajine i Rusije žrtve bi bile obostrane

Ivica Mandić, vojni analitičar

 Screenshot/HRT

Vojni analitičar Ivica Mandić gostovao je u emisiji HTV-a 'Studio 4' i komentirao napetost između Rusije i Ukrajine te rekao da je lokalni sukob moguć, a žrtve bi bile obostrane.

Na početku smo tjedna po mnogima odlučujućeg za odgovor na pitanje hoće li diplomacija uspjeti zaustaviti rat na istoku Europe ili će se pokrenuti ratna kataklizma, odnosno napad ruske vojske na Ukrajinu. Američki obavještajci uvjereni su da su ruski časnici dobili zeleno svjetlo za početak invazije, no tenkovi za sada miruju, a nisu se dignuli ni lovci bombarderi. Ivica Mandić rekao je za Studio 4 HTV-a da je teško utvrditi je li neka obavještajna informacija posve točna.

- Amerika ima velike kapacitete koji su stravični i moćni. Ako je to točna informacija, onda svakako odvraća Moskvu da napravi neki potez. To pravi štetu, a ne korist. Očito je zakazalo strateško komuniciranje. Postavlja se pitanje je li trebalo svaku informaciju, takvog tipa, objaviti, koliko god da je točna, rekao je Mandić.

Istaknuo je da postoji niz pokazatelja koji potvrđuju da se nešto veliko sprema u smislu pritiska da se ishodi ono što se želi.

"Ni 200 tisuća vojnika nije dovoljno"

- Broj ruskih vojnika na granici nije dostatan za bilo kakvo ozbiljnije zauzimanje teritorija. Ni 200 tisuća vojnika nije dovoljno. Možda i više od 500 tisuća bi trebalo za invaziju. Ukrajina je druga po veličini zemlja u Europi i ima golem prostor. Pitanje je ima li Rusija novac da plati takvu operaciju. Vjerojatno su te snage dostatne, i to bi dosta "iskrvarile" kako bi zauzele Kijev, ali ništa više, rekao je.

Naglasio je da ukrajinska vojska također provodi vježbe i podiže vojnu spremnost te se formira teritorijalna obrana.

- Očito su bile operacije da će se riješiti vojno pitanje Istoka. Pitanje lokalnog sukoba je moguće. Taj sukob je u idućim danima vrlo vjerojatan, rekao je.

Prijetnje sankcijama

Rekao je kako su sankcije Europske unije i SAD-a očito kompatibilne i ni jedni ni drugi ne govore da će ih aktivirati, osim u slučaju invazije.

- Ako se one aktiviraju, to je nešto strašno. Rusija je doslovno isključena iz međunarodne trgovine. Jaki argument u rukama Zapada je da proba s prijetnjom takvim sankcijama, pitanje Ukrajine riješiti za diplomatskim stolom, naglasio je.

Smatra da bi u sukobu između Ukrajine i Rusije, unatoč golemu broju oklopne mehanizirane ruske vojske, žrtve bi bile obostrane, ali velike bi žrtve imala i ruska vojska.

Ruski raketni potencijal

Istaknuo je da kad je u pitanju raketni potencijal, Rusija može nanijeti golemu štetu Ukrajini. Smatra da ako dođe do pokretanja ratne operacije, ona će imati jasno definiran politički cilj.

- Nijednoj strani ne odgovara dugotrajni rat i iscrpljivanje. Kad se planira rat, uvijek dolazi do kalkulacije žrtava pa i kolateralnih. One bi bile ogromne. Pokretanja 150 tisuća vojnika, zračnih i raketnih udara, brojile bi se na desetine tisuća, dodao je.

Naglasio je kako pobunjenici nemaju ni snagu ni moć da pokrenu veliku operaciju.

- Uključivanje oklopnih mehaniziranih divizija ruske vojske podrazumijevalo bi da divizije nećete poslati bez zrakoplovstva. Može se dogoditi lokalni karakter visokog intenziteta. Teško je naći političku svrhu u takvom sukobu, rekao je za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 05:00