REVOLUCIJA NA POMOLU

Vojni analitičari bruje o tajnom megaprojektu američke vojske: ‘Ovo mijenja pravila igre!‘

Nacionalni ured za izviđanje (NRO) navodno nabavlja satelitsku konstelaciju za prikupljanje obavještajnih podataka od tvrtke SpaceX

Lansiranje Space X Falcon rakete koja sa sobom nosi i Starlinkove satelite

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Američki Nacionalni ured za izviđanje (NRO) navodno nabavlja stotine satelita za prikupljanje obavještajnih podataka od američke tvrtke SpaceX, čiji je vlasnik Elon Musk. Satelitskoj konstelaciji glavni zadatak bit će potpora kopnenim operacijama praćenjem ciljeva iz zraka, piše portal specijaliziran za obranu The War Zone u tekstu kojem u naslovu stoji "Ako je to ono što mislimo, onda se mijenjaju pravila igre".

Nema puno detalja o tom projektu, međutim, postoje jasne poveznice s onim što su svemirske snage SAD-a ranije objavljivale o visoko povjerljivom programu radarskog nadzora u svemiru, otprilike u isto vrijeme kada je SpaceX navodno dobio svoj ugovor s NRO-om. Ako se trenutačne pretpostavke o projektu pokažu točnima, on bi mogao donijeti revoluciju u taktičkom i strateškom svemirskom nadzoru, piše portal.

Starshield, poslovna jedinica SpaceX-a koja se bavi državnim poslovima, radila je na novim špijunskim satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti. Ugovor koji je dobila od NRO-a bio je vrijedan 1,8 milijardi dolara, objavila je o toj temi u svojem izvješću od prošlog tjedna agencija Reuters, navodeći kao izvore pet anonimnih dužnosnika upoznatih s dogovorom. Poslovni dnevnik Wall Street Journal priču o postojanju ugovora objavio je još u veljači, ali nije imenovao NRO kao uključenu agenciju, niti je naveo konkretne pojedinosti o opsegu posla, piše War Zone.

image

Lansiranje Space X Falcon rakete koja sa sobom nosi i Starlinkove satelite

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Nije poznato jesu li SpaceX i njegov glavni izvršni direktor Elon Musk odgovorili na pisanja medija.

NRO je vojna organizacija koja služi kao glavna obavještajna ruka SAD-a za daljinsko detektiranje. Toliko je tajna da njezino postojanje nije javno priznato sve do 1992. godine, navodi u svojem članku Reuters. Iz te organizacije nisu željeli komentirati novinske informacije.

"Promijenili smo naše metode nabave kako bismo iskoristili prednosti tehnologija u vezi s niskom Zemljinom orbitom", rekao je Troy Meink, zamjenik direktora NRO-a, u govoru na konferenciji Satellite 2024., prema pisanju jednog američkog portala. "Naš glavni prioritet je ispuniti zahtjeve uz minimalni rizik", objasnio je Meink.

image

StarLink sateliti

Hrvatski Astronomski Savez/Čitatelj/

Kada bi nova satelitska konstelacija, ili barem njezin početni segment, mogla operativno početi prikupljati obavještajne podatke, nije jasno. Postoji mogućnost da je već počela s radom. "Baza podataka američke vlade o objektima u orbiti pokazuje da je SpaceX izveo nekoliko misija postavljanja satelita koje ni tvrtka niti vlada nikada nisu priznale", piše Reuters.

Poslovna jedinica Starshield javno je predstavljena tek 2022. godine, a prvi potvrđeni ugovor, za svemirske komunikacijske usluge, imala je s Američkim svemirskim snagama sljedeće godine, piše The War Zone. Američka vojska javno je procijenila komunikacijske mogućnosti koje pruža Starshield. Testirala je i SpaceX-ovu komercijalnu svemirsku komunikacijsku uslugu Starlink u više navrata.

Inače, mrežna stranica Starshielda trenutačno navodi "Promatranje Zemlje" kao jedno od tri glavna područja fokusa. Ostala dva su "Komunikacije" i "Čuvanje tereta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:35