RUSKA KRSTARICA

Vojni analitičari detaljno pregledali snimku: ‘Nema sumnje, ovo je Moskva!‘ Javio se i Putinov glasnogovornik

Izvještaji s ruske i ukrajinske strane još su suprotstavljeni oko toga što se dogodilo i zašto je Moskva potonula

Krstarica Moskva

 Osinttechnical/Twitter

Neki analitičari prokomentirali su snimku za koju se tvrdi da prikazuje nedavno potonuće 'Moskve', zapovjednog broda ruske Crnomorske flote. "Snimka potonuća raketne krstarice Moskva, koja se pojavila na internetu, djeluje vjerodostojno. Pojavile su se i dvije fotografije navodnog događaja. Brod na snimci odgovara Moskvi po obliku i dizajnu. Najvjerojatnije je snimljen iz čamca za spašavanje", piše u analizi BBC.

Na snimci dugoj tri sekunde Moskva je u daljini, nelegnuta na lijevu stranu, a tegljač, najvjerojatnije ruski Šakter, s desne strane. Vidljivo je da iz broda suklja dim te da je dio broda teško oštećen. Vidljive su rupe na trupu broda, što ukazuje na to da je u njega ušla značajna količina vode. Čini se da su upotrebljeni svi čamci za spašavanje na brodu.

Izvještaji s ruske i ukrajinske strane još su suprotstavljeni oko toga što se dogodilo i zašto je Moskva potonula. Ukrajina je objavila da je pogodila brod s dvije rakete Neptun, a Rusija tvrdi da je Moskva oštećena nakon požara u skladištu streljiva na brodu.

Objavljena nova snimka, čija se autentičnost tek treba utvrditi, ipak ne potvrđuje tvrdnju Kremlja da je brod za vrijeme tegljenja u luku Sevastopolj potonuo zbog olujnog nevremena. Osim što se na palubi ne vide čamci, ne vide se ni članovi posade.

Kremlj je ranije objavio da je posada evakuirana iako su se kasnije pojavile vijesti i u ruskim medijima da je velik broj njih ranjen. Na snimci se vidi voda koja štrca iz vodenih crijeva u vis, piše Guardian. Kratka video snimka završava psovkom i povikom: "Što to radiš?", piše britanski dnevnik. Nekoliko vojnih analitičara za Guardian je komentiralo snimku te su se složili da djeluje autentično. Međutim, još se čeka potvrda iz službenih izvora. Naime, ne zna se odakle je došla, a prvi su je objavili istraživači otvorenih izvora obavještajnih podataka.

"Vjerujem da je snimka prava. Vidimo oblik i veličinu. To je Moskva", komentirao je Yoruk Isik, novinar koji prati i snima brodove koji prolaze kroz Bospor. Vjeruje da je najmanje jedna snimka načinjena s tegljača Project 22870, jednog od dva koje Rusija ima u Crnom moru.

image

Krstarica Moskva (arhivska fotografija)

Vasiliy BATANOV/AFP

H. I. Sutton, pomorski analitičar i autor, napisao je da "oštećenje ne isključuje pogodak rakete" te da je to najvjerojatniji uzrok potonuća. Potencijalna mjesta proboja se vide ispod mjesta požara. Ali bilo bi potrebno pobliže istražiti da bi se ustvrdilo jesu li nastale od raketa ili požara, prenosi Guardian H. I. Suttona.

Ruska vlada tvrdi da je brod potonuo u nemirnom moru dok su ga teglili do Sevastopolja. No, lokacija požara upućuje na to da je vatra mogla doći do protubrodskih ili protuzračnih raketa, što je moglo prouzorčiti katastrofalnu eksploziju, napisao je Sutton.

Ranije je bilo nepotvrđenih medijskih izvještaja da je na brodu došlo do eksplozije, podsjeća Guardian.

Sutton navodi da detalji sa slika ukazuju na to da je posada u trenutku snimanja već napustila brod.

Kremlj: Vidjeli smo snimku, ne znamo koliko je autentična

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov u ponedjeljak je kratko komentirao snimku koja se pojavila.

- Vidjeli smo je, ali ne možemo reći koliko je autentična i istinita, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:22