‘MACGYVEROVA METODA‘

Vojni analitičari: ‘Nevjerojatno je što su Ukrajinci napravili sa svojim MiG-ovima, to dosad nitko nije uspio‘

U napadu na brod Moskva Ukrajinci su koristili protubrodske rakete koje su sami osmislili, nazvavši ih Neptun

Ukrajinski MiG-ovi 29

 Sergei Supinsky/Afp/Profimed/Sergei Supinsky/Afp/Profimed

Sjedinjene Američke Države proslijedile su dosad Ukrajini vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara, među kojom se nalaze i neki od najnaprednijih i najubojitijih sustava naoružanja na svijetu. No, ističe Yahoo, Ukrajina je neke od tih oružja počela koristiti vrlo kreativno čime je nanijela velike gubitke Rusima. Od potonuća ruskog "ponosa", bojnog broda Moskva, pa sve do napada na zračnu bazu na Krimu, Ukrajinci su itekako dobro iskoristili američko oružje.

Tako su, objašnjavaju vojni analitičari, postavili rakete na kamione čime su ih brzo mogli dopremiti u područje dometa paljbe. Stručnjaci za oružje posebnu su impresionirani što su Ukrajinci uspjeli uništiti više ruskih meta pomoću sporih turskih dronova Bayraktar te jeftinim plastičnim letjelicama koje su iskoristili za bacanje granata.

- Ukrajinci koriste "MacGyverovu metodu" - kaže Frederick Hodges, bivši američki zapovjednik u Europi, aludirajući na seriju iz 80-ih u kojoj se glavni lik koristio jednostavnim, improviziranim rješenjima kada bi se našao u nezgodnoj situaciji.

Šest mjeseci od početka invazije broj žrtava raste s obje strane. Američki obavještajci procjenjuju da je dosad 80.000 ruskih vojnika "izvan stroja" (ubijeni, ranjeni, zarobljeni...), a Ukrajinci navode kako ih dnevno ubijaju i do dvije stotine. Ipak, ukrajinska dovitljivost suočena je sa uobičajenom ruskom ratnom doktrinom polaganog napredovanja i iscrpljivanja protivnika.

Uspješni Neptun

U napadu na brod Moskva Ukrajinci su koristili protubrodske rakete koje su sami osmislili - Neptun. Razvili su ih na temelju nekadašnjih sovjetskih protubrodskih projektila, ali su značajno unaprijedili domet i elektroniku. Uspjeli su montirati rakete na kamion te ih dovesti u domet paljbe na brod, oko 75 milja od Odese. Napad na "Moskvu" bio je dokaz da oružje radi te je uspjelo uništiti ruski ratni brod usred Crnog Mora.

Slične uspjehe postigli su i sa turskim dronom Bayraktar. Nejasno je kako to da ih ruski radari nisu primijetili u brojnim napadima, a i lako ih je oboriti jer krstare malom brzinom. Dužnosnik američkog Pentagona kaže i kako je nevjerojatno da su Ukrajinci uspjeli montirati američke antiradarske projektile HARM na sovjetske zrakoplove MiG-29, što dosad nitko nije uspio. Uspjeli su prilagoditi senzore i drugu opremu na način da mogu ispaljivati rakete sa svojih zrakoplova. Time su dobili mogućnost raketiranja protuzračnih sustava s udaljenosti i do 150 kilometara.

Ukrajinske vještine došle su naročito do izraza proteklih dana kada su počeli napadati ciljeve na anektiranom poluotoku Krimu. U silovitom napadu na zračnu bazu uništili su čak osam ruskih vojnih zrakoplova. Nedugo nakon toga ukrajinski lovci uspjeli su pogoditi ciljeve daleko iza neprijateljske linije, na okupiranom području kojeg je Rusija smatrala sigurnim. Snažan udar uslijedio je na vojnom aerodromu nedaleko Sevastopolja koji je najveći grad na Krimu te je ključna crnomorska baza ruske mornarice.

- Ukrajinci su očigledno iskoristili svoje dobro poznavanje okupiranog teritorija - smatra analitičarka Dara Massicot.

Improvizacija

Američki vojni zapovjednici kažu kako su Ukrajinci uvijek izuzetno dobri u improviziranju. Hodges napominje kako su oni izuzetno sposobni na taktičkoj razini, a bili su to i tijekom sukoba 2014., te su vrlo sposobno adaptirali oružje. Spominjući adaptaciju HARM sustava na MiG-ove, kaže kako je to vrlo zahtjevno.

- Ne možete bilo koji sustav montirati na bilo koji avion. To zahtijeva prilagodbu elektronike zrakoplova i brojne druge radnje, a oni su to jedini uspjeli učiniti - objašnjava.

Ujedno, javlja Yahoo citirajući New York Times, Ukrajina se odredila i za "partizansku", gotovo gerilsku borbu u kojoj snage raspoređuje duboko iza neprijateljskih linija te pokušava uništiti ruske pravce opskrbe. Pritom koriste različite vrste improviziranog oružja, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Napad na vojnu zračnu bazu bio je razoran te je uništio velik dio zrakoplova, streljiva i druge opreme 43. mornaričke regimente.

- Aktivnosti na Krimu označavaju novu fazu u ratu, jer je jasno da Ukrajina kreće u ofenzivu kojom Ruse želi potisnuti s područja za koje su mislili da je sigurno - zaključuje bivši dužnosnik Pentagona Mick Mulroy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:50