PUTIN POD PRITISKOM

Vojni analitičari: ‘Ruska vojska ne može u nedogled biti na granici, imaju samo dvije opcije‘

Ruski vojnici puno piju i preprodaju dizel, što ukazuje na nedostatak discipline unutar vojske, rekao je jedan mještanin
 EyePress News/EyePress via AFP

Zapadni dužnosnici vjeruju kako ruske snage, koje se trenutačno nalaze u blizini ukrajinske granice, na tom položaju mogu ostati još samo nekoliko dana prije nego što budu poslane natrag u obližnje baze - u protivnom, njihova sposobnost mogla bi biti značajno umanjena.

Kako piše The Guardian, to znači da je ruski predsjednik Vladimir Putin pod sve većim pritiskom - ima dvije opcije - upotrijebiti vojnu silu u invaziji na Ukrajinu ili poslati postrojbe natrag na jug ili zapad Rusije.

Trenutačni položaji ne mogu se dugo održati, a to potvrđuju i informacije objavljene na društvenim mrežama koje otkrivaju kako vojnici u blizini granice imaju lošu zaštitu od hladnoće. Vojni analitičar Rob Lee upozorio je na oko 100 vojnika koji "kampiraju" na željezničkoj stanici oko 20 km od granice s Ukrajinom, a da im pritom nisu osigurani niti obroci pa si sami moraju kupovati hranu.

Za ruske trupe stacionirane u Bjelorusiji, u šumama u blizini grada Khoynikija, 50 km od granice s Ukrajinom, jedan mještanin rekao je kako su to ljudi koji "puno piju i preprodaju svoje dizelsko gorivo", što ukazuje na nedostatak discipline unutar vojske.

Zapadne obavještajne službe procjenjuju kako je većina ukupnih ruskih snaga "taktički raspoređena i spremna za operacije" na položajima na prvoj liniji. Njihovo kretanje prema ukrajinskoj granici pomno je praćeno zračnim i drugim izviđanjem tijekom posljednjih nekoliko tjedana.

- Naredni dani bit će ključni. Putin će testirati reakciju Zapada na njegovo priznanje separatističkih teritorija i službeno raspoređivanje ruskih snaga na tom području. Rusi sad izviđaju i razmišljaju o tome što Zapad radi i što Zapad planira. Procjenjuju naše odgovore. Ako ti odgovori ne budu dovoljno jaki i uvjerljivi, onda će sljedeća faza biti više incidenata na ukrajinskoj granici - rekao je latvijski ministar obrane Artis Pabriks.

I dalje postoji mogućnost da Rusija zaustavi raspoređivanje trupa na bojišnici i vrati svoje vojnike na početne pozicije koje su zauzeli u siječnju, slično scenariju koji se dogodio i prošloga proljeća, no iste će u kratkom roku, nakon što ojačaju, ponovno biti spremne za invaziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58