ANARHIJA NA ULICAMA

Vojni savez bivših sovjetskih država pod ruskim vodstvom poslat će mirovne snage u Kazahstan

Isprva potaknuti bijesom zbog rasta cijena goriva, prosvjedi su se brzo pretvorili i u one protiv Nursultana Nazarbajeva

Prosvjed u Almatyju održan 5. siječnja

 Abduaziz MADYAROV/AFP

Vojni savez bivših sovjetskih država pod ruskim vodstvo poslat će mirovne snage u Kazahstan, rekao je u četvrtak armenski premijer nakon što je kazahstanski predsjednik zatražio pomoć u gušenju nasilnih i smrtonosnih prosvjeda u zemlji.

Armenski premijer Nikol Pašinijan na Facebooku je objavio da će neodređeni broj mirovnih snaga otići u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi stabilizira situaciju nakon što su zapaljenje zgrade državnih institucija te nakon što je okupirana međunarodna zračna luka Almaty.

U prosvjedima je tijekom utorka i srijede ubijeno osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, objavilo je u srijedu kazahstansko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijela je ruska državna agencija Sputnik. Agencija je izvijestila, citirajući kazahstanske medije, kako su ubijena i dva vojnika, kako su opisali, u antiterorističkoj operaciji u zračnoj luci Almaty.

Isprva potaknuti bijesom zbog rasta cijena goriva, prosvjedi su se brzo pretvorili i u one protiv Nursultana Nazarbajeva, prethodnika predsjednika Kasim-Žomarta Tokajeva, koji je zadržao značajnu političku moć unatoč tome što je dao ostavku 2019. nakon gotovo tri desetljeća vladavine.

Nazarbajev se smatra glavnom političkom silom u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime. Vjeruje se da njegova obitelj kontrolira veći dio gospodarstva, najvećeg u središnjoj Aziji. No, od početka prosvjeda nitko ga nije vidio ni čuo.

Reputacija stabilnosti srednjoazijske nacije pod Nazarbajevom pomogla je privlačenju stotina milijardi dolara stranih ulaganja u njezinu naftnu i metalnu industriju.

No, mladi zahtijevaju liberalizaciju kakva postoji u drugim bivšim državama Sovjetskog saveza. Prosvjedi su najgori u Kazahstanu, zemlji pet puta većoj od Francuske s populacijom od gotovo 19 milijuna ljudi, u više od deset godina.

Očito želeći smiriti bijes javnosti, Tokajev je u srijedu smijenio Nazarbajeva s mjesta predsjednika bitnog Vijeća sigurnosti i preuzeo ga na sebe. Također je imenovao novog šefa Komiteta državne sigurnosti, nasljednika sovjetskog KGB-a te je smijenio Nazarbajevog nećaka s drugog vodećeg mjesta u komitetu. Tokajevljev kabinet je također podnio ostavku.

No prosvjedi su se nastavili, a prosvjednici su preuzeli kontrolu nad zračnom lukom u Almatyju, najvećem kazahstanskom gradu. Letovi su otkazani.

Ruska novinska agencija Interfax je citirala dužnosnika koji je rekao da je zračna luka nakon toga očišćena od prosvjednika. Reuters nije mogao neovisno potvrditi izvješće.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak, u svom drugom televizijskom govoru u roku od nekoliko sati, Tokayev je rekao da je zatražio pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Kazao je kako su "terorističke" bande obučene u inozemstvu zauzimale zgrade, infrastrukturu i oružje, te su zauzele pet zrakoplova, uključujući strane, u zračnoj luci Almaty.

"To je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže da im hitno pomognem", rekao je Tokajev.

Ruske novinske agencije citirale su čelnika ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrija Rogozina koji je rekao da je pojačana sigurnost oko ključnih instalacija na kozmodromu Bajkonur u Kazahstanu, koje Rusija koristi za svemirska lansiranja.

Na ulicama vlada anarhija

Stanovnik Almatya koji je u srijedu razgovarao s prosvjednicima rekao je da većina onih koje je sreo dolaze iz siromašnih predgrađa ili obližnjih sela.

Na glavnom trgu se dijelila votka, a neki su raspravljali hoće li krenuti prema gradskoj tržnici ili bogatom područjima grada zbog moguće pljačke, rekao je stanovnik.

"Na ulici vlada potpuna anarhija", rekao je.

Snimke objavljene na internetu prikazuju prosvjednike kako skandiraju ispod golemog brončanog kipa Nazarbajeva preko kojeg je prebačena užad u očitom pokušaju da ga se sruši. Žena koja je objavila snimku rekla je da je snimljena u istočnom gradu Taldykorganu.

U Nur-Sultanu, Almatyju i zapadnoj provinciji Mangistau proglašeno je izvanredno stanje. Internet je ugašen.

Nakon što je prihvatio ostavku vlade, Tokajev je naredio vršiteljima dužnosti ministara da ponište poskupljenje goriva koje je udvostručilo cijenu ukapljenog naftnog plina koji se naširoko koristi za vozila u Kazahstanu.

Kremlj je priopćio da očekuje da će Kazahstan, blizak saveznik, brzo riješiti svoje unutarnje probleme, upozoravajući druge zemlje da se ne miješaju. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su ruske optužbe da je SAD potaknuto nemire lažne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:05