PUTIN JE POLJULJAN

Vojni seniori bijesni, vojska u problemima, a Kremlj je posebno šokirala reakcija - građana

Putin je poljuljan, a na površinu su isplivale mnoge proturječnosti unutar kremaljske elite

Vladimir Putin; Prizori iz Moskve

 Afp, Profimedia/

Hoće li i može li Ukrajina iskoristiti kaos i zbrku u Rusiji koja je nastala nakon pokušaja vojnog udara i pobune pripadnika privatne plaćeničke vojske Wagner te drastičnije promijeniti situaciju na bojištu u njenu korist? Prema mišljenju mnogih analitičara, osim na stanje u Rusiji, ova situacija sigurno će se odraziti i na bojištu. Rusija bi, možda mogla, dok ne sredi situaciju kod kuće, biti pasivnija na bojištu, ali i pokrenuti "lažne" pregovaračke inicijative da dobije na vremenu.

Naime, dugo pripremana kontraofenziva ukrajinske vojske, koja je otpočela prije koji tjedan, čak i prema priznanju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nije krenula prema planu, niti je postigla očekivane rezultate. Doduše, Ukrajinci su na nekim dijelovima bojišnice, koja se proteže oko tisuću kilometara, imala neke uspjehe i prodore, ali daleko od toga da bi se, u ovom trenutku, moglo govoriti da je došlo do ratnog prijeloma. Rusi su se na nekim mjestima dobro utvrdili, i zapravo se vodi pozicijski rat, ali u Kijevu tvrde da "glavni udar" još nije ni počeo te kako se kontraofenziva još nije zahuktala. Prema nekim mišljenjima, to bi se moglo dogoditi u sljedećih desetak dana, a možda i ranije, da se ipak iskoristi situacija dok je Rusije u šoku.

Ugrožena Putinova moć

Naime, Putin je poljuljan, ugrožena je njegova moć i utjecala je negativno na njegov status, a na površinu su isplivale mnoge proturječnosti unutar kremaljske elite, koje su u tinjajućem sukobu. Više nitko ne isključuje mogućnost nekog novog "Prigožina" ili zaoštravanje dvorskih intriga. Doduše, odlazak Wagnerovih postrojbi s bojišnice i pobuna koja je nastala, iznenadila je i same Ukrajince, koji nisu iskoristili situaciju kako se to očekivalo. I analitičari ISW-a (Institute for the Study of War) napominju kako se u ta dva dramatična dana Wagnerova vojnog meteža - situacija na bojištu nije nešto osobito promijenila. Borbe idu "svojim tijekom" duž cijele linije bojišnice, a i nekoliko pokušaja prodora na pravcu oko Bahmuta nisu dali većih rezultata, iako se tvrdi da na tom dijelu Ukrajinci zapravo više žele odvući ruske snage, nego nešto konkretnije učiniti, jer im je prioritet južni pravac.

No, prema nekim informacijama, i u Ukrajini, ali i prema savjetima iz NATO-a, u prvom redu SAD-a, koje je dobio Kijev, odlučili su pričekati rasplet događaja u Rusiji, jer se na početku pobune, koja je počela 24. lipnja, nije znalo u kojem će se smjeru ona odvijati, pogotovo jer su Wagnerove trupe nesmetano prodirale. bez gotovo ikakvog otpora, prema Moskvi.

Naime, taj pokušaj Prigožinova puča pokazao je da Vladimir Putin, osim što nije očekivao "bunt u vlastitim redovima", u Rusiji više nema učinkovite sposobne vojne, ali ni druge snage, koje bi mogle reagirati na takve izvanredne situacije. Glavnina ruskih vojnih snaga angažirana je u Ukrajini, pa u samoj Rusiji nema dovoljno rezerve ni za zaštitu njenih granica, a pogotovo ne za djelovanje u ovakvim ekstremnim situacijama.

U jednom trenutku postavilo se i pitanje hoće li Putin za slamanje otpora pobunjenika posegnuti za postrojbama koje su u Ukrajini, jer drugih snaga nije imao na raspolaganju, osim, također suspektne, praktički osobne vojske Ramzana Kadirova.

Drugo, vrlo je znakovito i ponašanje "običnih ljudi" u Moskvi. Gradu su se približavale postrojbe Wagnera, a redovi Moskovljana nisu bili pred uredima obrane ili dobrovoljačke grade, nego na blagajnama kolodvora i aerodroma, u želji da se pobjegne što je moguće dalje. To pokazuje da su oni - iako prorežimska istraživanja i mediji tvrde kako " specijalna vojna operacija" ima podršku 80 posto stanovništva - sve manje spremni ratovati.

Negativan učinak na moral?

S obzirom na to da je i u ruskoj Armiji, među višim oficirima te vojskom, primjetno sve veće nezadovoljstvo, načinom kako se vodi rat, neki analitičari smatraju da bi ovaj pokušaj vojne pobune mogao imati negativan učinak na ionako loše motivacijsko i moralno stanje među Rusima. Pitanje je kako će se sada ponašati, i kakva će biti koordinacija između "amnestiranih" wagnerovaca koje se vraća na front u Ukrajinu s Armijom. Naime, jedan od razloga Prigožinove pobune bila je, ne samo slaba koordinacija, nego i činjenica da Armija nije opskrbljivala Wagner naoružanjem ni drugim logističkim potrepštinama, a dolazilo je i do otvorenih međusobnih sukoba. Wagner će sada biti podređeniji Armiji, pa je pitanje kako će to dalje funkcionirati, s obzirom na to da i neki ruski vojni blogeri smatraju da je nepovjerenje ostalo te kako će se teško ono uspostaviti brzo za potrebe zaustavljanja ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinci su uspjeli ostvariti određeni prodor na pravcu Veliki Novoselki, što i jest glavni pravac napada. Ukrajinci žele ponovno izbiti na Azovsko more, a time bi presjekli "kopnenu vezu" Rusije s Krimom, a odsjekli bi i rusku vojsku na jugozapadnom pravcu. Nakon nedavnog napada na Čongarski most, koji je veza s Krimom, a "stavljanjem" u domet komunikacije na području Taganroga, došli bi u pitanje opskrba i kretanje 150 tisuća ruskih vojnika, koliko ih ima na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:06