SVE SU RAZRADILI

Vojni stratezi tvrde: ‘Napad bi mogao započeti iznenadnim globalnim udarom, Rusija na ovo nije spremna‘

Ruski su analitičari u članku naoko opisali napad koji bi američka vojska okarakterizirala kao ‘operacija u više domena‘

Napad bi započeo ogromnom zračnom ofenzivom (svemirske bi se snage u takve ofenzive mogle uključiti do 2030. godine) koja će se sastojati od ”brzog globalnog napada” i ”nekoliko velikih raketnih i zračnih napada” (ne manje od dva i ne više od sedam)

 Jonathan Sunderman/US NAVY/AFP

Ruski stratezi tvrde da ruskoj vojsci trebaju robusniji sustavi kako bi obranili od iznenadnog napada Sjevernoatlantskog saveza (NATO), piše Business Insider.

U članku koji je objavljen u časopisu Vojna misao stoji da bi "vjerojatni neprijatelj", najvjerojatnije Sjedinjene Američke Države ili NATO, na ključnu rusku infrastrukturu mogla ispaliti poveću količinu projektila.

‘Napad bi mogao započeti brzim globalnim udarom uz nekoliko masovnih raketnih i zračnih napada na administrativno-političku i vojno-industrijsku infrastrukturu zemlje‘, stoji u članku.

U članku piše i da stratezi predlažu da se povećaju i količina opreme kojom raspolažu Ruske zračno-svemirske snage i broj zadataka koje odrađuju.

Nije poznato kako bi točno NATO izveo takav iznenadni napad. Ruski su analitičari u članku naoko opisali napad koji bi američka vojska okarakterizirala kao "operacija u više domena".

U članku se spominju "zajedničke operativne formacije" koje se sastoje od "kompaktnih, mobilnih višenamjenskih brigade koje administrativno-političkoj i vojno-industrijskoj infrastrukturi mogu nanijeti veliku štetu". Te bi brigade neprijatelja morale moći napasti na kopnu, na moru, u zraku, u svemiru i kiberprostoru.

Prije takvog napada dogodile bi se provokacije koje bi ga opravdale, a vojne bi se jedinice morale Rusiji i približiti.

"Neprijatelj će poduzeti potencijalno agresivne akcije, uključujući i provokacije, u svrhu kontrole situacije, kao i pojačati sve vrste obavještajnog djelovanja. Osim toga, pod krinkom vježbi može početi raspoređivati udarne skupine nosača zrakoplova i brodove s vođenim projektilima. Neprijateljski zrakoplovi, uključujući strateške bombardere i bespilotne letjelice, počet će obavljati redovite letove u blizini državnih granica Rusije", piše u članku.

Napad bi započeo ogromnom zračnom ofenzivom (svemirske bi se snage u takve ofenzive mogle uključiti do 2030. godine) koja će se sastojati od "brzog globalnog napada" i "nekoliko velikih raketnih i zračnih napada" (ne manje od dva i ne više od sedam).

Ta bi NATO-ova strategija Rusiju mogla natjerati da posegne za nuklearnim oružjem, posebice taktičkim.

Bivši ravnatelj Središnje obavještajne agencije SAD-a i umirovljeni general David Petraeus upozorio je Rusiju da će NATO potopiti njezinu Crnomorsku flotu i eliminirati njezine vidljive kopnene snage u Ukrajini ako je napadne nuklearnim oružjem.

Ruski stručnjaci koji su ustvrdili da Rusiji trebaju robusniji obrambeni sustavi od ruskih vlasti traže da počnu više trošiti na obranu. Oni bi htjeli da Rusija počne razvijati naprednije bespilotne letjelice i drugo oružje, praviti složenije artiljerijske radare i sustave za ciljanje i pucanje te unaprijediti sustave nadzora i ostalu infrastrukturu poput zračnih luka i servisnih postaja.

Raketni napad koji su ruski stručnjaci u članku u Vojnoj misli opisali identičan je onom u koji bi se Rusija upustila. "Ruska vojna misao uglavnom se okupila oko ideje ‘aktivne obrane‘ u slučaju rata NATO-a i Rusije", rekao je za Business Insider Julian Waller, stručnjak za ruska pitanja trusta mozgova Centra za mornaričke analize. "Tako da zbog očekivanja snažnih kinetičkih udara od strane Zapada u početnim fazama, Rusija ih mora moći izdržati dok također uzvraća udarce na kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu", dodao je Waller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:38