‘POGLEDAJTE KARTU‘

Vojni stručnjak o objavi ruskog Ministarstva obrane: ‘Drastično su srezali svoj strateški cilj u Ukrajini‘

Od većih gradova zauzet je samo Herson, borbe za Mariupolj još traju. Ostali se gradovi još uvijek drže, naročito Kijev

Vojni stručnjak Robert Barić gostovao je u Dnevniku HTV-a

 Screenshot HTV

Rusija u mjesec dana agresije nije uspjela slomiti otpor Ukrajinaca. Štoviše, ukrajinska vojska je u protunapadu i prema zasad dostupnim informacijama - oslobodila je neke gradove istočno od Kijeva. Ali mnogi drugi ukrajinski gradovi i dalje su izloženi svakodnevnom razaranju. Prvi put nakon više od tri tjedna, Rusi su se službeno očitovali o svojim gubicima - 1351 poginuli, 3825 ranjenih. Tijek rata u Ukrajini u Dnevniku HTV-a analizirao je vojni stručnjak Robert Barić.

- Ako pogledamo kartu, jasno je da ruska operacija nije uspjela. Pretpostavlja se da je njezin cilj okupacija istočne Ukrajine - do rijeke Dnjepar. To definitivno nije ostvareno. Od većih gradova zauzet je samo Herson, borbe za Mariupolj još traju. Ostali se gradovi još uvijek drže, naročito Kijev - rekao je u Dnevniku HTV-a vojni analitičar Barić.

Dodao je kako je ruska strana doživjela velike gubitke. Prema Pentagonu koji je dosad davao najrealnije procjene - od 7 do 15 tisuća vojnika. Pentagon navodi i da ukupni gubici (ubijeni, ranjeni i zarobljeni) iznose od trideset do četrdeset tisuća vojnika što je više od četvrtine snaga s kojima su Rusi krenuli na Ukrajinu, kaže Barić.

'Rusija drastično srezala svoj strateški cilj'

Komentirajući izjavu ruskog ministarstva obrane da će se njihova vojska koncentrirati na regiju Donbasa, rekao je kako je "Rusija drastično srezala svoj strateški cilj".

- To više nije obaranje vlasti i Volodimira Zelenskog. Cilj je u potpunosti ovladati Luhanskom i Donjeckom i zadržati kopneni koridor prema Krimu - pri čemu bi Rusi zadržali Herson, Melitopolj, smatra Barić.

Dodaje kako se to može okarakterizirati kao "strateško povlačenje" i ono "što Vladimir Putin misli pokazati kao minimalnu pobjedu za primirje i pregovore".

- Međutim, pitanje je ima li Rusija sad snage - oni će odustati od napada prema Odesi. Na sjeveru ukrajinske snage guraju Rusiju natrag, one u ovom trenutku imaju snagu za ograničene napade, ali ne i za opću stratešku ofenzivu, kaže Barić.

Situacija kod Kijeva

- Sad se sjeverozapadno od Kijeva, na prostoru koji je bio pod teškim napadima, radi niz udara kojima se ruske snage potiskuju prema sjeveru, čini se. Time se odvraća mogućnost topničkih udara po samom središtu grada, iako su još izložena kijevska predgrađa. Slična je situacija i kod Harkiva gdje su potpuno zaustavljeni pokušaji zaokruživanja grada. Sumi se isto drži, a Černihiv, iako je opkoljen - ima neprekinutu opskrbu - rekao je Barić.

Komentirajući posjet američkog predsjednika Joea Bidena Poljskoj, Barić kaže kako se radi o dijelu Bidenove turneje kojom želi ojačati savezništvo SAD-a i Europe, naročito po pitanju sankcija. Posjet Poljskoj je nužan, smatra - jer je ta država ključna po vojnoj snazi i doprinosu NATO-u. Prilika je to, dodao je - i da se malo izglade narušeni odnosi Poljske i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 15:24