MARŠ NA METROPOLU

Vojnici naoružani do zuba, bodljikava žica, barikade... Delhi se pretvorio u utvrdu, ovo je prava opsada!

Prošli su se put poljoprivrednici na više od godinu i četiri mjeseca utaborili na periferiji

Ulazi u Delhi su blokirani

 Sajjad Hussain/AFP

Indijske vlasti uvele su stroge sigurnosne mjere kako bi spriječile napredovanje desetaka tisuća poljoprivrednika koji trenutačno marširaju prema Delhiju. Poljoprivrednici traže ponovna jamstva za cijene usjeva - isti zahtjev koji je pokrenuo masovne prosvjede 2020. kad su se poljoprivrednici na više od godinu i četiri mjeseca utaborili na periferiji glavnoga grada Indije, pri čemu je poginulo više od 500 ljudi, a tisuće su ozlijeđene.

Policija je u utorak zapečatila više ulaznih točaka u Delhi i pretvorila grad u utvrdu, postavljajući barijere koje se sastoje od bodljikave žice, šiljaka, cementnih blokova, kamiona, autobusa... Zabranjena su velika okupljanja u glavnom gradu, a obustavljene su internetske usluge u određenim četvrtima susjedne države Haryane.

image

Zabranjena su velika okupljanja u glavnom gradu Indije

Narinder Nanu/AFP

Ovi obnovljeni prosvjedi događaju se već više od dvije godine, nakon što je premijer Narendra Modi opozvao kontroverzne poljoprivredne zakone koji su potaknuli prosvjede. Deseci tisuća poljoprivrednika tada su prolazili kroz oštru zimu i razorni val korone izvan glavnoga grada. Vlada strahuje od ponovljenog scenarija.

Podrijetlom iz sjevernih država Haryane i Punjaba, poljoprivrednici koji marširaju tvrde da vlada nije uspjela odgovoriti na ključne zahtjeve iz prethodnih prosvjeda, posebice nije uspjela zagarantirati zajamčenu minimalnu cijenu potpore za sve poljoprivredne proizvode i udvostručiti prihode poljoprivrednika. U maršu sudjeluje više od 200 poljoprivrednih sindikata.

image

Policija je spremna

Sajjad Hussain/AFP
image

U prošlim prosvjedima poginulo je više od 500 ljudi

Sajjad Hussain/AFP

Vlada tradicionalno štiti poljoprivredne proizvođače od značajnog pada cijena postavljanjem minimalne otkupne cijene osnovnih usjeva na početku sjetve, s obzirom na troškove proizvodnje. Međutim, poljoprivrednici zahtijevaju proširenje ove zaštite na sve poljoprivredne proizvode, a ne samo na osnovne usjeve.

Povlačenje spornih poljoprivrednih zakona u studenome 2021. označilo je značajnu pobjedu poljoprivrednika. U to vrijeme vlada se obvezala uspostaviti panel koji će se sastojati od poljoprivrednika i dužnosnika kako bi osmislili strategije za osiguranje cijena potpore za sve poljoprivredne proizvode. Međutim, kasniji sastanci nisu donijeli nikakav napredak.

image

Barijere se sastoje od bodljikave žice, šiljaka, cementnih blokova, kamiona, autobusa

Sajjad Hussain/AFP
image

Ionako ogromne gužve sad su još gore

Vinay Gupta/AFP

Ovaj marš prethodi nacionalnim izborima u Indiji, gdje se uvelike očekuje da će Modi osigurati treći mandat. S obzirom na to da poljoprivrednici čine vrlo utjecajan birački blok, političari su tradicionalno bili oprezni u pogledu njihova otuđenja.

Ako prosvjedi dobiju zamah sličan onom prethodnom, to bi moglo predstavljati značajan test za Modija i njegovu vladu.

U daljnjem iskazu neslaganja, određeni poljoprivrednici i sindikati proglasili su ruralni štrajk diljem zemlje zakazan za petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:23