UGOVOR OD 38,5 MILIJUNA DOLARA

VOJSKA BiH DOBIVA AMERIČKE BELL HELIKOPTERE Vlada SAD-a osigurala financiranje: 'Ovo će bitno utjecati na operativne sposobnosti vojske'

 Ian G Dagnall / Alamy / Alamy / Profimedia

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere kojima kane modernizirati svoju zastarjelu flotu temeljenu uglavnom na ruskim letjelicama, a ugovor o tome u petak su u Sarajevu potpisali ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson.

Ugovorom je definirana nabavka četiri helikoptera tipa Huey II, američkog proizvođača Bell, koji mogu prevesti do 13 osoba ili nešto više od dvije tone tereta.

Ugovor je vrijedan 38,5 milijuna dolara, a BiH će platiti samo 4,36 milijuna od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a kroz sredstva iz programa Foreign Military Sales i Foreign Military Funds, namijenjenih prijateljskim državama.

Uz nabavku četiri helikoptera, financijski paket osigurava i obuku pilota te tehničara, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za razdoblje od dvije godine te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Nove bi letjelice oružanim snagama BiH trebale osigurati nove kapacitete za izvršavanje zračnog prijevoza vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara te traganja i spašavanja.

Ministrica Pendeš je istaknula kako su SAD ključni i konkretni partner BiH i oružanim snagama na euroatlantskom putu i podsjetila kako je nabavka novih helikoptera najveći investicijski projekt oružanih snaga te zemlje od njihova osnutka i bitno će utjecati na operativne sposobnosti vojske.

- Ovo će nam dati još više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima naše države, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te u konačnici učvrstimo našu poziciju pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima - izjavila je Pendeš.

Američki veleposlanik Nelson poručio je kako su oružane snage BiH pozitivni element u toj zemlji u koji treba ulagati te je pozvao vlasti BiH da izdvoje dodatna financijska sredstva za ovaj, ali i druge slične projekte.

- Ovo je zajednički projekt vlada BiH i SAD. Oružane snage BiH su primjer što narodi u BiH mogu postići kad se zajednički usmjere ka budućnosti - rekao je Nelson.

Planom razvitka oružanih snaga BiH za razdoblje od 2017. do 2027. godine predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih te petnaest lakih višenamjenskih helikoptera, no provedba tog plana kasni zbog nedostatka novca.

Ta bi nabavka BiH trebala stajati nešto manje od 170 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 17:03