UZDRMANI DIKTATOR

VOJSKA JE KIMA POKUŠALA ZBACITI S VLASTI? 'Zato je i dao pogubiti ministra obrane, nema druge'

 AFP

Sjeverna Koreja pogubila je svog ministra obrane, generala Hyon Yong-chola, zbog optužbe za veleizdaju, tvrde južnokorejski obavještajci. Navodi se kako je Hyona pogubio streljački vod ispaljujući u njega protuzračne projektile. Ministar je navodno u posljednje vrijeme prema Kim Jong-unu iskazivao neposluh i manjak poštovanja te je navodno ulovljen kako drijema na nekoliko važnih ceremonija, što je očito bio dovoljan razlog za smrt.

Međutim, postoje naznake da se Hyon, koji je za ministra izabran prije manje od godinu dana, javno neslagao s mladim diktatorom te je planirao izvesti državni udar.

Hyonovo smaknuće uslijedilo je nakon što je južnokorejska špijunska agencija prošlog mjeseca izvijestila kako je Kim samo ove godine naredio smaknuća čak 15 viših dužnosnika zbog preispitivanja njegova autoriteta. Posljednje pogubljenje, upravo Hyona, poklapa se s nepotvrđenim izvještajima o nemirima u Pjongjangu koji bi također mogli biti i uzrok Kim Jong-unove odluke da ne ide u Moskvu na rusku proslavu pobjede u Drugom svjetskom ratu.

- Jedina situacija u kojoj bi koristili tako dramatično strogu kaznu jest pokušaj državnog udara - navodi Toshimitsu Shigemura, profesor na tokijskom Waseda sveučilištu i stručnjak za odnose sa Sjevernom Korejom.

Ističe kako je riječ o demonstraciji i poruci javnosti, te još važnije – vojsci, što će se dogoditi ukoliko netko pokaže nelojalnost njegovu režimu.

- Obilježava svoju vladavinu terorom - pojašnjava Shigemura.

Drugi ministri koji nisu uspijevali zadovoljiti Kima svojom politikom su degradirani i uklonjeni s funkcije, no ovakva užasna pogubljenja izvedena su isključivo s ciljem utjerivanja strah u kosti podanika.

- Kim je vrlo kasno otkazao svoje planove puta u Moskvu stoga je moguće da je saznao za pokušaj državnog udara od strane vojske dok ga nema. To pak ukazuje na nestabilnost režima i duboko nezadovoljstvo koje se poteže sve do samog vrha vojske - objašnjava Shigemura.

Šef južnokorejske obavještajne agencije tamošnjem je parlamentu prezentirao informaciju da je Ma Won Chun, poznat kao glavni sjevernokorejski čovjek zadužen za infrastrukturu, također 'očišćen'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:21