OGROMNA PRIJEVARA

Vojska lažnih profila brani održavanje Cop28 u UAE: ‘Te osobe ne postoje, a slike je generirao AI‘

Radi se o ‘velikoj, višejezičnoj, organiziranoj operaciji zavaravanja‘ koja uključuje najmanje 100 lažnih računa i 30.000 tweetova

Lažni profili

 Twitter

Čitava vojska lažnih računa na na Twitteru i blogerskoj stranici Medium stali su u obranu kontroverzne odluke da se UN-ov summita o klimi održi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, piše Guardian.

Predsjednik sastanka Cop28 je Sultan Ahmed Al Jaber, ujedno izvršni direktor državnog naftnog diva Adnoc, koji ima velike planove za širenje poslovanja.

Lažni računi puni su objava poput: ‘Ujedinjeni Arapski Emirati posvećeni su tome da budu savršen domaćin za Cop28‘ što je dokaz ‘predanosti njihova vodstva u borbi protiv klimatskih promjena‘, a Al Jaber ‘saveznik kakvog klimatski pokret treba‘.

image

Ahmed Al Jaber

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Neki od lažnih profila imaju i lažne fotografije korisnika generirane umjetnom inteligencijom. Ti su lažni računi rađeni toliko brzo i nemarno da na slici jednog od njih i dalje stoji upozorenje kako ‘osoba sa slike ne postoji‘ već ju je generirao AI.

Lažne Twitter račune otkrio je dr. Marc Owen Jones sa Sveučilišta Hamad Bin Khalifa u Kataru, stručnjak za dezinformacije na društvenim mrežama i Bliski istok. Opisao je to kao "veliku, višejezičnu, organiziranu operaciju zavaravanja" koja uključuje najmanje 100 lažnih računa i 30.000 tweetova.

Jones je rekao da je analiza tweetova iz velikog uzorka mreže lažnih računa pokazala da je najpopularnija tema u zadnje vrijeme Cop28. Nakon Jonesovog razotkrivanja, Twitter je deaktivirao neke račune, no deseci su svoj sadržaj prebacili na nova korisnička imena.

"To je mreža lažnih računa koji pokušavaju promovirati vanjsku politiku UAE. Oni se fokusiraju na promicanje i ‘greenwashing‘ summita Cop28 te odbacuju kritike kako se sastanak uopće ne treba održati u toj zemlji.

"Ovi se računi pretvaraju da su pravi ljudi kako bi stvorili iluziju da javnost podržava Cop29 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je. "To je čin prijevare, a primjeri novina koje ih citiraju znače da su definitivno uspjeli prevariti dosta ljudi."

Glasnogovornik Cop28 rekao je: "Ove lažne račune generiraju vanjski akteri koji nisu povezani s Cop28 i jasno su osmišljeni da diskreditiraju Cop28 i klimatski proces." Dodao je da je ured Cop28 označio problem na Twitteru, tražeći hitnu akciju i izravno prijavio lažne račune koristeći Twitterov obrazac za prijavu.

No tko stoji iza svega, još se ne zna. Jones je rekao: "To je vrlo teško otkriti. Ali na temelju prošlih iskustava, gotovo je sigurno neka strateška komunikacijska tvrtka koja radi u ime UAE. To je Occamova britva: najvjerojatnije objašnjenje je ujedno i točno."

Podaci s Twittera o broju računa koji su suspendirani između 2018. i 2021. zbog povezivanja s državnim informacijskim operacijam, pokazuju da su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat najveći prijestupnici.

Mnogo je onih koji kritiziraju Al Jaberovo predsjedanje s Cop28. Francuska zastupnica u Europskom parlamentu Manon Aubry nedavno je to opisala "kao da duhanska multinacionalna kompanija nadzire interni rad Svjetske zdravstvene organizacije". Bivša šefica UN-a za klimu Christiana Figueres nazvala je Al Jaberov pristup "opasnim".

Guardian je u srijedu otkrio da je, unatoč poricanjima, naftna kompanija Adnoc mogla vidjeti e-mailove koji su stizali u ured Cop28 te je bila konzultirana o tome kako odgovoriti na upit Guardiana. Al Jaberov tim također je optužen za "greenwashing" Wikipedije.

Osim što je na čelu Adnoca, Al Jaber predsjeda Masdarom, tvrtkom za obnovljivu energiju. Braneći svoje imenovanje, rekao je da će njegove poslovne veze biti prednost kad bude trebalo osigurati da privatni sektor poduzme potrebne korake u vezi s klimatskom krizom.

Očigledno lažni računi

Jones je identificirao lažne račune jer je primijetio da su kreirani na isti datum, profilne slike generirane su umjetnom inteligencijom, svi izgledaju slično, a te osobe ne postoje nigdje drugdje na internetu.

Prva serija lažnih računa stvorena je u kolovozu 2021., a druga, veća serija, u veljači 2022. Računi podržavaju i druge ciljeve politike UAE, uključujući Sudan, tehnologiju, hranu i kulturu. No Jones kaže da je najpopularnija tema kojom se bave u zadnje vrijeme Cop28.

Jedan račun, @FadelYael, navodno astrofizičar koji živi u UAE, imao je istu profilnu sliku kao i web stranica jedne stomatološke ordinacije. Nakon Jonesovog otkrića, to je korisničko ime izbrisano, a račun i svi tweetovi premješteni su na novi Twitter profil @MissAhmadlyn.

Četiri računa su navodno pripadala klimatskim aktivisticama iz SAD-a koje su živjele u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Jones je njihove profilne slike opisao "posve nerealističnima, istima i generiranima umjetnom inteligencijom".

"Tko god je stvorio ovu mrežu lažnih profila, svjestan je da sam govorio o ovoj temi pa su se sada uključili u akciju izbjegavanja", rekao je.

Brojni lažni profili također su objavili blogove na Mediumu, pa je tako izvjesna "Samantha Ali" napisala post pod naslovom "Sultan Al Jaber: Saveznik kojeg klimatski pokret treba za COP28 u UAE", u kojem je pisalo da bi "skeptici trebali prestati gnjaviti: Al Jaber je upravo ona vrsta saveznika kakvog klimatski pokret treba".

Drugi lažni računi komentirali su ovu lažnu objavu. No kako je otkriveno, profilna slika "Samanthe Ali" je stock fotografija, a isti Medium račun prethodno je koristio ime "Joie Cooper".

Koristeći istu sliku, izvjesni "Asher Siegel" napisao je post pod naslovom "Zašto bi klimatski aktivisti trebali dati šansu sultanu Al Jaberu". No njegova profilna slika je također stock slika opisana kao "zgodan Sirijac na željezničkoj stanici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:36