MASAKR U MJANMARU

Vojska likvidirala najmanje 90 ljudi, smaknuli i dječaka (5): ‘Ubijaju nas poput pilića‘

Među poginulima je i dječak star pet godina, a jednogodišnju bebu pogodio je gumeni metak. Vojska je upozorila građane da ostanu doma
 Handout/various sources/AFP

Više od 90 ljudi ubijeno je u subotu u Mjanmaru u kojem ne prestaju sukobi između prosvjednika i vojske. Riječ je o najkrvavijem danu od početka krvoprolića u toj zemlji u kojoj je vojska izvela vojni puč 1. veljače. Među poginulima je i petogodišnji dječak, prema izvještajima tamošnjih medija i svjedoka.

General Min Aung Hlaing, vođa vojne hunte, u subotu je, na Dan oružanih snaga u toj zemlji, poručio da će "vojska zaštititi građane i stremiti demokraciji". Vojska je u glavnom gradu održala paradu, a vatreno oružje govorilo je diljem zemlje. Državna je televizija u petak objavila da prosvjednici koji se odluče suprotstaviti vojsci riskiraju "metak u glavu i leđa".

image
Handout/various sources/AFP

Unatoč tome, građani su izašli na ulice Yangona, Mandalaya i drugih gradova. U Mandalayu, prema informacijama koje je objavio portal Myanmar Now, među 29 poginulih bio je i petogodišnjak. U Yangonu su poginule najmanje 24 osobe.

- Ubijaju nas poput ptica ili pilića, čak i u našim domovima... Nastavit ćemo prosvjedovati bez obzira na sve - rekao je Thu Ya Zaw iz grada Myingyana za novinsku agenciju Reuters, a prenio je BBC.

"Danas je dan sramote za vojsku", poručila je skupina svrgnutih političara. Među ozlijeđenima je jednogodišnja beba koju je pogodio gumeni metak. General Min Aung Hlaing u govoru na paradi u glavnom gradu Naypyidawu ponovio je obećanje da će se održati izbori, no nije naveo kad bi se to moglo dogoditi.

image
Handout/various sources/AFP

"Vojska želi s cijelom nacijom očuvati demokraciju", poručio je general u obraćanju uživo na državnoj televiziji. Istaknuo je kako su "činovi nasilja kojim se postavljaju zahtjevi, a koji utječu na stabilnost i sigurnost zemlje neprihvatljivi".

Prema podacima aktivističkih udruga, u toj zemlji je u sukobima s vojskom ubijeno više od 320 osoba. Vojnim udarom svrgnuta je vlada Aung San Suu Kyi. Dan prije parade građanima je poručeno da izvuku pouku iz dosadašnjih stradanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:54