SUKOBI U MJANMARU

Vojska u nekoliko okruga uvela direktnu kontrolu: ‘Za naše živote ih nije briga...‘

Radi o šest prigradskih četvrti Yangona u kojima su smještene strane tvornice, od kojih je najviše onih u kineskom vlasništvu.
 Str/AFP

Nakon najkrvavijeg dana otkako je 1. veljače vojska u Mjanmaru izvela puč i srušila izabranu čelnicu Aung San Suu Kyi vojska je u nekoliko okruga suspendirala civilnu vlast i uvela direktnu vojnu kontrolu, javlja u ponedjeljak dpa.

Samo u nedjelju je policija u akciji suzbijanja prosvjeda ubila više desetaka ljudi, javljaju lokalni mediji i Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Prema AAPP-u, u nedjelju je ubijeno najmanje 38 ljudi, no neki promatrači tvrde da se taj broj danas povećao.

Informativni portal Mjanmar News piše, pozivajući se na izvješća triju bolnica, da je u intervenciji vojske i policije samo u Yangonu živote izgubilo 59 ljudi, a 129 je ozlijeđeno.

Vojska je u nekoliko okruga uvela direktnu vojnu kontrolu, javila je državna televizija, navodeći da se radi o šest prigradskih četvrti Yangona u kojima su smještene strane tvornice, od kojih je najviše onih u kineskom vlasništvu.

Ta je odluka donesena nakon podmetanja požara u nekoliko tekstilnih tvornica u Yangonu u vlasništvu Kineza. U podmetnutim požarima su stradali brojni kineski radnici, objavilo je kinesko veleposlanstvo na Facebooku.

Veleposlanstvo je zatražilo od vlasti da zaštite kineske građane i njihove tvrtke.

Proglašenje takve mjere vojnicima omogućuje da više ne čekaju na zapovjedi svojih nadređenih već mogu pucati i provaljivati u kuće ukoliko to smatraju opravdanim.

Nay Min Khant, stanovnik u četvrti Shwe Pyi Thar, kazao je da je vojska uvela ratno stanje jer se boji kineske vlade.

"Jedino žele zaštititi imovinu Kineza, za naše živote ih nije briga", rekao je Min Khant.

Odmah nakon puča 1. veljače vojska je proglasila izvanredno stanje na godinu dana te obećala da će nakon toga održati izbore.

Mjanmar je u kaosu od puča 1. veljače kojim je vojska zaustavila napore prema demokraciji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost.

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Ujedinjeni narodi kazali su da vojska vjerojatno čini zločine protiv čovječnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 18:02