‘OČEKUJEMO ZAMAH‘

Volkswagwenu pala dobit za 20%, ali ne odustaju ‘Lansirat ćemo više od 30 modela!‘

Automobilski div namjerava zadržati svoj kineski tržišni udio stabilnim do kraja desetljeća

Volkswagen, ilustracija

 Pedro Pardo/Afp

Automobilska tvrtka Volkswagen u utorak je objavila prognoze za 2024. godinu, nakon što su izvijestili da im je na početku godine dobit pala za 20% zbog pada prodaje, javlja Reuters.

"Kao što je i očekivano, prva kvartalna izvješća pokazuju nešto sporiji početak godine", rekao je šef financija Arno Anrlitz, dodavši da je povećanje narudžbi automobila u ožujku imalo pozitivan učinak na rezultate u drugom tromjesečju. "Očekujemo dodatni zamah tijekom godine, lanisrat ćemo više od 30 modela u svim markama."

Luksuzna marka Porsche bila je u padu operativne marže od 14,8% zbog većih ulaganja u obnovu modela i manje potražnje za premium automobilima u Kini. Zaradu tvrtke također su otežala kašnjenja isporuke luksuzne marke Audi.

Volkswagen je prošlog tjedna rekao da namjerava zadržati svoj kineski tržišni udio stabilnim do kraja desetljeća. Njemački automobilski div rekao je također da su narudžbe stabilne u odnosu na 2023. i da su se narudžbe za električna vozila više nego udvostručile. Priopćili su kako i dalje očekuju porast prihoda do 5%.

Prodaja je 2023. iznosila 75,5 milijardi eura, što je neznatno manje u odnosu na godinu ranije, iako bolje od očekivanja. VW-ova prodaja vozila pala je 2 % na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:35