PREDSJEDNIK UKRAJINE

Volodimir Zelenski kaže da ga je indonezijski predsjednik pozvao na samit G20

Ukrajina nije članica G20, no čelnici skupine prethodno su pozivali države kao goste na zajedničke skupove

Volodimir Zelenski

 Chung Sung-Jun/POOL/AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je u srijedu na Twitteru da ga je indonezijski kolega po dužnosti pozvao na samit G20 (skupine najvažnijih gospodarstava svijeta) krajem godine u toj zemlji jugoistočne Azije.

"Razgovarao sam s @jokowi ... Zahvaljujem na pozivnici da sudjelujem na samitu G20", napisao je na Twitteru referirajući se na Joka Widoda, predsjednika Indonezije koja trenutačno predsjeda G20.

Indonezijska predsjednička palača i ured državnog tajnika nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.

Ukrajina nije članica G20, no čelnici skupine prethodno su pozivali države kao goste na zajedničke skupove.

G20 je osudio rusku invaziju na Ukrajinu koja sada traje već deveti tjedan, a posljedice su globalne jer je izazvala geopolitičke napetosti i humanitarnu krizu te potresla globalno gospodarstvo.

Rusija ustraje u opravdanosti svoje ofenzive koju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" Ukrajine.

Nekoliko članica G20 zauzelo se za isključenje Rusije i njezina predsjednika Vladimira Putina sa samita koji će se u studenome održati na Baliju, no Indonezija je rekla da je još prerano za odluku o tome.

Prošli tjedan na sastanku ministara financija G20 u Washingtonu, predstavnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kanade napustili su dvoranu kada su govorili ruski predstavnici.

Indonezijski ministar financija Sri Mulyani Idrawati priznao je da je skupina G20 suočena s dosad neviđenim izazovima, ali je pozvao na suradnju kako bi prevladali zapreke koje usporavaju globalni rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:36