na ničijoj zemlji

Volonteri iz Poljske skupljaju humanitarnu pomoć za izbjeglice: ‘Zdrava osoba to ne bi izdržala‘

Odgovor poljske vlade na dolazak migranata je izgradnja zida duž granice
Humanitarne udruge apeliraju na neizdržljivost zimskih uvjeta za preživljavanje na otvorenom
 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

Volonteri u poljskom gradiću Michałowu, udaljenom 25 kilometara od granice s Bjelorusijom, u zgradi vatrogasnog doma skupljaju humanitarnu pomoć za migrante iz zemalja poput Afganistana, Sirije i Irana. Oni se tjednima nalaze na ničijoj zemlji između Bjelorusije i Poljske.

Pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, toploj odjeći i obući te pokrivačima raznose volonteri poput Marysije Zlonkiewicz iz udruge Granica. "Ti su ljudi izgladnjeli, hladno im je i nemaju pravu zimsku odjeću, a bačeni su između dvije granice. Zdrava osoba to ne bi dugo izdržala. Razboljeli bi se i završili bi tragično. Među ljudima koji ovdje dolaze ima starijih osoba, bolesnih osoba, trudnica kao i male djece, zbog kojih najviše strahujemo", kazala je volonterka.

Pat-pozicija između dvije države vodi migrante u očaj, no niti s jedne strane nema posustajanja. Bjeloruski predsjednik Lukašenko migrante "tjera" prema Poljskoj, kao navodni odgovor za europsku podršku njegovoj opoziciji, dok Poljaci ubrzavaju proces izglasavanja zida uz granicu, koji bi zamijenio postojeću bodljikavu žicu. Uz to je zemlja u području uz granicu proglasila izvanredno stanje.

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak najavio je i povećanje broja vojnika uz granicu za 2.500 tisuće. "Uskoro će oko deset tisuća vojnika paziti na nepropusnost granice", napisao je ministar na svom Twitteru.

Broj ilegalnih prelazaka migranta iz Iraka, Sirije, Afganistana i Jemena u Poljsku i Latviju u znatnom je porastu, a takvi su pokupšaji za nekolicinu migranata završili kobno

Novih smrti pribojavaju se humanitarne organizacije, imajući na umu da migranti uglavnom borave na otvorenom ususret bjelorusko-poljskoj zimi.

No stanovnici mjesta Michałowo žele dati do znanja da se ne slažu svi s politikom svoje zemlje. "Razmišljamo o njima (migrantima), ali kako da im pomognemo? Ne možemo doprijeti do njih! Neki od nas žele pomoći, neki se osjećaju ugroženima. Ali to su ljudska bića. A uvijek treba pomoći ljudskim bićima, kakvi smo na kraju krajeva i mi sami", kazala je kroz suze Krystyna Luczewska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:20