PRESTRAŠNO

Volonterka Crvenog križa zagrlila iscrpljenog Senegalca. Uslijedio je festival mržnje i uvreda

No ubrzo, pozitivne su poruke ubrzo počele pljuštati, utapati uvrede, a hashtag #GraciasLuna silno se proširio Španjolskom
Volonterka Crvenog križa i iscrpljeni Senegalac
 Twitter/CruzRojaEsp

Slika je zabilježila sirovu ljudskost trenutka: dobrovoljka Crvenog križa nježno tješi Senegalca nekoliko trenutaka nakon što je zakoračio u španjolsku sjevernoafričku enklavu Ceuta.

Nekoliko sati nakon što je snimka postala viralna, Luna Reyes zaključala je sve svoje račune na društvenim mrežama jer je postala meta prave bujice zlostavljanja od strane pristaša španjolske krajnje desne stranke Vox i ostalih sličnih koje je na izljev mržnje potaknuo neviđeni dolazak čak 8000 migranata u Ceutu.

'Vidjeli su da je moj dečko crnac, nisu me prestajali vrijeđati i govoriti mi užasne, rasističke stvari', rekla je španjolski televizijski kanal RTVE 20-godišnjakinja koja u sklopu studija od ožujke volontira u Crvenom križu.

Kako su se širile vijesti o online o zlostavljanju, Internet je počeo uzvraćati. Poruke koje pozdravljaju taj zagrljaj ubrzo su počele pljuštati, utapati uvrede, a hashtag #GraciasLuna silno se proširio Španjolskom.

'Nećemo dopustiti da mržnja pobijedi', rekla je na Twitteru Rita Maestre, vijećnica grada Madrida. 'Oni među nama koji ovaj zagrljaj vide kao simbol najboljeg u svojoj zemlji, nadmašuju ostale.'

Reyes je umanjila svoju gestu, opisujući postupak grljenja nekoga u nevolji kao 'najnormalniju stvar na svijetu'. Nije zapamtila ime muškarca, ali vidjela je da je iscrpljen i dala mu je vode.

'Plakao je, ispružila sam ruku i zagrlio me', rekla je. 'Držao se za mene. Taj je zagrljaj bio njegov spas.' Nekoliko dana nakon što je stigao u Ceutu, nije ga više vidjela.

Dok se brinula je li možda među 5.600 ljudi poslanih natrag u Maroko, na Twitteru su se pojavile pohvalne riječi španjolskih TV voditelja, umjetnika i najviših razina vlasti.

'#Gracias Luna za predstavljanje najboljih vrijednosti našeg društva', rekla je španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño. 'Mnogo više od fotografije. Simbol nade i solidarnosti', primijetila je španjolska ministrica rada Yolanda Díaz.

Glavni tajnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Jagan Chapagain, također ju je pohvalio. 'Luna predstavlja naše najbolje', napisao je. '#Gracias Luna, što tako sjajiš. Gracias Luna za pokazivanje svijetu kako izgleda čovječnost.'

Reyes se u kratkim izjavama novinarima nije osvrnula na silne poruke podrške. Rekla je da se još uvijek oporavlja od iskustva boravka na prvoj crti jer su tisuće migranata bili silno umorni od plivanja oko lukobrana kako bi prešli granicu i stigli su u Ceutu za 36 sati. 'Nismo bili trenirani za takve prizore', rekla je Luna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:17