OD SOLUNA DO TOULOUSEA

Von der Leyen čeka obračun svih obračuna: Bitku može odgoditi, ali voda je došla do grla...

Mogu pričati što god žele. Borba stiže, tvrdi Politico

Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni i Charles Michel 

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Europa bi se trebala upustiti u strmoglavi, sveobuhvatni, 16-godišnji pad kako bi očistila gotovo sve svoje zagađenje stakleničkim plinovima, rekla je Europska komisija u utorak. Ali, molim vas, nemojte spominjati vile - izbori su, piše Politico.

S traktorima i zapaljenim gnojem koji blokiraju autoceste od Soluna do Toulousea, izvršna vlast EU-a podržala je novu hrabru viziju smanjenja 90 posto emisija u bloku do 2040.

U tekstu je, međutim, nedostajao opis kako bi poljoprivreda, koja čini sedminu ukupnog zagađenja stakleničkim plinovima u bloku, trebala pridonijeti naporima. To je odbačeno u zadnji tren, tjeskobna izmjena napravljena kako bi se pokušao održati mir uoči izbora za EU u lipnju.

To se uklapa u obrazac koji se posljednjih dana odvijao među dužnosnicima EU - priznati, smanjiti, umanjiti značaj i, ni pod kojim okolnostima, protiviti se poljoprivrednicima.

EU je poništio ili ukinuo nekoliko ključnih pravila zaštite okoliša kao odgovor na prosvjede, dok je primjetno usvojio ton koji je prijateljski nastrojen prema poljoprivrednicima u svojim porukama.

Pa ipak, u utorak u dvorani Europskog parlamenta, politika nadolazećih europskih izbora sudarila se s planetarnom fizikom u snažnom sudaru.

Detalji plana koji je povjerenik EU-a za klimu Wopke Hoekstra došao podržati jasno su pokazali da će se poljoprivrednici, kao i svaki drugi dio europskog gospodarstva, na kraju suočiti s potrebom da smanje svoje emisije.

Ipak, iako je dao punu, znanstveno potkrijepljenu preporuku za cilj EU-a, Hoekstra je inzistirao da je ovo samo početak razgovora.

"Dopustite mi da naglasim tu riječ: dijalog", rekao je Europskom parlamentu, dodajući, vjerojatno s olakšanjem: "Odluka o izradi zakonodavnog prijedloga bit će na sljedećoj Komisiji."

No, mogu pričati što god žele. Dolazi borba.

Bolan pad na zemlju

"Izbrisali ste sve o poljoprivredi", rekao je Bas Eickhout, vodeći izborni kandidat europskih Zelenih, dok je prekoravao Hoekstru tijekom parlamentarne sjednice u utorak. "Sklonili ste to u ovoj komunikaciji, ali to ne znači da problem nestaje."

To znači da problem prelazi s predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na njezinu nasljednicu - za koju se vjeruje da će biti Ursula von der Leyen.

Predsjednica je u utorak bila u parlamentu u Strasbourgu — iako ne kako bi najavila ključni novi put naprijed u svojoj misiji da Europu učini prvim ugljično neutralnim kontinentom.

Umjesto toga, bila je tamo kako bi objavila da povlači nastojanja EU-a da obuzda upotrebu pesticida, mjeru koja je razbjesnila poljoprivrednike, a parlament je glasao protiv.

Bila je pod golemim pritiskom vlastite političke obitelji, Europske pučke stranke, da podupre njihovu tvrdnju da zastupa interese ruralnih zajednica. Poljoprivrednici kažu da njihov način života uništava kombinacija globalnih trgovinskih sila i pretjerano revnih propisa EU-a, posebno o okolišu.

S obzirom na izbore za EU u lipnju, EPP je sumnjičav prema poljoprivrednim strankama u usponu i reakcionarnim desničarima koji se dodvoravaju nezadovoljnim ruralnim biračima.

"Zar ne shvaćaš?" - Anders Vistisen, danski zastupnik u Europskom parlamentu iz krajnje desne skupine Identitet i demokracija, upitao je Hoekstru. “Ova klimatska politika je podivljala. Na ulicama, od Pariza do Berlina, od Rima do Varšave, farmeri, radnici, umirovljenici prosvjeduju protiv ove groteskne klimatske politike.”

Identitet i demokracija čak su u utorak iznijeli (simboličan) prijedlog za ukidanje Europskog zelenog dogovora — sredstva za postizanje klimatskih ciljeva EU.

Ustupci Komisije nisu završili ukidanjem propisa o pesticidima.

Bilješka o mogućnosti smanjenja metana i dušikovih oksida u poljoprivredi za 30 posto, koja je bila u ranijim nacrtima prijedloga Komisije za 2040., nestala je do trenutka kada je prijedlog izašao u utorak.

Slično su izbačene i poruke o promjeni ponašanja - vjerojatno uključujući smanjenu konzumaciju mesa ili mliječnih proizvoda - i rezanje subvencija za fosilna goriva, od kojih mnoge idu poljoprivrednicima kao pomoć u plaćanju njihovih troškova dizela.

Umetnut je blaži jezik o nužnosti poljoprivrede za sigurnost hrane u Europi i pozitivnim doprinosima koje ona može dati.

Jedan od drugih zahtjeva EPP-a, koji je Komisija propisno ispunila, bio je da radna skupina EU-a pomogne drugim zemljama da očiste vlastite sustave — neizravan način pokušaja uklanjanja nepovoljnog položaja za europske tvrtke koje moraju platiti cijenu za zagađenje ugljikom .

To za Von der Leyen predstavlja bolan pad na zemlju. Zaustavljanje onečišćenja EU-a koje dovodi do zagrijavanja klime ključni je dio njezine ostavštine.

Nakon nekoliko mjeseci skupljanja podataka, analitičari Komisije preporučili su da je 90 posto - EU je smanjio 33 posto ispod godišnjih emisija 1990. do 2022. - troškovno učinkovit i dostižan cilj.

Samo, za najvišu dužnosnicu izvršne vlasti EU, ova politika je bila neodrživa. Nije je bilo nigdje na vidiku kad je Hoekstra ustao da otkrije plan Komisije.

Drugi mandat

Očekuje se da će Von der Leyen u sljedeća dva tjedna objaviti da se natječe za drugi mandat na čelu Komisije. Ipak, tko god preuzme posao nakon izbora, morat će se suočiti sa stvarnošću da je ispunjavanje klimatskih ciljeva EU-a gotovo nemoguće bez rješavanja problema poljoprivrednog onečišćenja, koje je posljednjih godina tvrdoglavo ostalo na istoj razini.

Ovaj sektor je odgovoran za 14 posto emisija stakleničkih plinova u bloku; to je također najveći izvor metana u EU-u, drugog najvećeg pokretača klimatskih promjena nakon ugljičnog dioksida.

Nediranje u poljoprivredne emisije prebacilo bi teret na druge sektore, poput prometa i grijanja, koji bi morali znatno ubrzati usvajanje mjera učinkovitosti i prijelaz na čišća goriva, upozorio je Simone Tagliapietra, stručnjak za klimatsku politiku u think tanku Bruegel.

Komisija očekuje da će ukupna ulaganja u energetski i prometni sustav morati doseći 1,5 trilijuna eura godišnje do 2030-ih i 2040-ih.

"Ovo ilustrira vrlo poseban tretman koji ovaj sektor ima u Europi", rekao je. “Ovo će vjerojatno biti najteži sektor za dekarbonizaciju, a EU teži posao u potpunosti premjestiti nakon 2040. godine.”

Njemački ekonomist Ottmar Edenhofer, koji predsjeda Europskim znanstvenim savjetodavnim odborom za klimatske promjene, rekao je za Politico da će "biti potrebne dodatne političke mjere" kako bi se postigla preporučena smanjenja emisija od 90-95 posto do 2040. godine. I, u politički problematičnim vijestima za Komisiju, jedna od najvećih praznina u politici dolazi iz poljoprivrede.

Čak i Komisijina vlastita procjena učinka za cilj koji se želi ostvariti do 2040., sugerira da poljoprivredne emisije moraju pasti za 30 posto do te godine - brojka koja se ponavlja u ranijim nacrtima političke deklaracije koju je Politico vidio, ali je uklonjena iz objavljenog teksta.

Što se tiče toga što to znači za poljoprivrednike, izvješće savjetodavnog odbora sugerira da će se EU morati pozabaviti i ponudom i potražnjom, osobito kada su u pitanju životinjski proizvodi poput mesa i mliječnih proizvoda. Neki scenariji koje je odbor analizirao predviđaju pad potražnje za stokom do 50 posto jer Europljani prelaze na biljnu prehranu.

I da, jesti manje mesa je ključno: samo tehnološke izmjene poljoprivredne proizvodnje "nisu dovoljne za postizanje nulte neto emisije do 2050. u Europi", dodaje odbor.

Tijekom prošlogodišnjeg saslušanja za potvrđivanje, kada je obećao da će "braniti" cilj od najmanje 90 posto, Hoekstra je priznao da poljoprivreda mora doprinijeti više čak i da bi se ispunio cilj bloka do 2030., rekavši: "Potreban nam je mnogo značajniji napredak u smanjenju emisija u poljoprivredi.”

Ali to je bilo prije nego što su poljoprivrednici bacili gnojivo ispred Europskog parlamenta, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:16