SUSRET U BUDIMPEŠTI

Von der Leyen i Orban razgovarali o naftnom embargu: ‘Napredovali smo, no još ima posla‘

Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru

Ursula von der Leyen

 Sathiri Kelpa/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je rekla da je ostvaren napredak i razjašnjena su neka pitanja s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, članice Europske unije koja se protivi zajedničkom embargu na rusku naftu.

Sastanak dvoje čelnika održan u Budimpešti "pridonio je da se razjasne pojedine točke vezane uz sankcije i energetsku sigurnost", objavila je Ursula von der Leyen na Twitteru.

"Napredovali smo, no još ima posla", dodala je.

Najavila je skorašnju videokonferenciju "s drugim akterima iz regije" kako bi se ojačala regionalna suradnja u naftnoj infrastrukturi.

Država koja ovisi o kupnji ruskih energenata, Mađarska, svoj pristanak na šesti europski paket sankcija Moskvi uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu dobavu energenata, ako se uvede embargo na kupnju ruske nafte.

Šef mađarske diplomacije Peter Szijjarto rekao je u ponedjeljak navečer da Mađarska ne može prihvatiti predloženi paket europskih sankcija Rusiji dok se njezini strahovi ne budu riješili.

Premijer Orban ranije je izjavio da bi prijedlog Komisije imao učinak "atomske bombe za Mađarsku i uništio bi našu stabilnu energetsku opskrbu", rekao je.

Da bi dvadesetsedmorica donijela odluku o sankcijama moraju biti jednoglasni.

Europska komisija je u srijedu predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

U prijedlogu su predviđena izuzeća, ali su ih Mađarska i Slovačka ocijenile nedostatnima. Te dvije zemlje kao i Češka uvelike su ovisne o uvozu ruske nafte i teško im je brzo osigurati alternativne dobavne pravce. U međuvremenu, za izuzeće je interes izrazila i Bugarska.

Budimpešta traži odgodu od pet godina, piše France presse.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za tu agenciju, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 23:29