PUTOVIMA MARCA POLA

Von der Leyen ih preklinje, a tri najveće ekonomije u Europi otvoreno joj prkose: Došao je red i da Meloni ode u Peking

Zamjenik ministra vanjskih poslova kaže da je jačanje veza s Beijingom dio pragmatičnog, ne i ciničnog poticaja diplomaciji

Talijanska premijerka Girogia Meloni

 Marco Provvisionato/Ipa-agency/Pa Images/Profimedia/Marco Provvisionato/ipa-agency/pa Images/profimedia

Giorgia Meloni će ići u Beijing/Peking za koji mjesec, ne baš putevima Marca Pola, nakon što je u prosincu prošle godine istupila iz Narodnoj Republici Kini toliko važnog projekta Pojas i put. Teren njezinom posjetu priprema ministar vanjskih poslova Antonio Tajani koji se u petak u Veroni susreće s kineskim ministrom trgovine Wangom Wentaom.

U NR Kini je ove godine bio francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, a put Beijinga će tijekom vikenda njemački kancelar Olaf Scholz. Francuz je domaćinima poručio da Pariz ne želi odvajanje (decoupling) od kineske ekonomije nego bi se radije uključili u “ekonomsko rebalansiranje” kako bi trgovinske veze ostale “zdrave i održive”. Francuski ministar financija Bruno Le Maire 9. travnja traži od Njemačke i Italije da budu oštre prema Kini.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, prije godinu dana je definirala potrebu smanjenja rizika (derisking) u odnosima s NR Kinom, ali tri najveće europske industrijske sile žele zadržati trgovinu s drugom najvećoj svjetskom ekonomijom. “Njemački uvoz iz Kine smanjio se u 2023. godini gotovo za petinu, ali udio grupe proizvoda koji čine više od polovine uvoza, uključujući kemikalije, računala i solarne ćelije, gotovo je nepromijenjen”, utvrdio je Njemački ekonomski institut. Ovisnost o uvozu nekih kategorija proizvoda, poput lijekova i rijetkih minerala, poput skandija i itrija, čak se povećala. "Zato se još ne vide naznake jasnog strukturnog smanjenja rizika, definiranog kao kontinuirani trend u smjeru značajnog pada uvoza", zaključak je istraživanja.

Sve manje rođenih je zajednička boljka

Italija i NR Kina mogu raspravljati, primjerice, o demografiji: Italija je 2023. godine zabilježila najmanji broj rođenih od 19. stoljeća, objavila je agencija za statistiku Istat. Kineski pad novorođenih učinio je Indiju najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Premijerka Meloni je bila pod snažnim pritiskom unutar vlastite stranke da istupi iz Pojasa i puta u koji je zemlju uvela vlada koju je vodio Giuseppe Conte iz PoKreta 5 Zvjezdica 2019. godine. Velik je to bio uspjeh Beijinga jer je uspio članicu Grupe 7, nekad najrazvijenijih zemalja svijeta, uvući u svoj golemi geopolitički i geoekonomski projekt. Nekako u isto doba je u Dubrovniku bio održan sastanak platforme “16+1” koja se bavi suradnjom zemalja Srednje i Istočne Europe i NR Kine te su formalno otvoreni radovi na Pelješkom mostu. Ta je platforma sada puštena da polagano ispušta dušu, što je dobro. I nekako istodobno je EK, koju je vodio Luksemburžanin Jean-Claude Juncker, donijela smjernice odnosa s NR Kinom koja je:

  • partner u suradnji i pregovorima u kojima EU treba pronaći ravnotežu interesa,
  • ekonomski konkurent i
  • sistemski rival koji promiče alternativne modele upravljanja.

Otkrivene ranjivosti EU tijekom pandemije bile su poticaj da Von der Leyen izađe s prijedlogom politike smanjenja rizika, a NATO je u Strateškom kompasu donesenom u ljeto 2022. godine definirao da “Izražene ambicije i politike prisile NR Kine dovode u pitanje naše interese, sigurnost i vrijednosti.”

Berlin i Pariz su i u tako definiranim strategijskim smjernicama odlučile maksimalno sačuvati trgovinske odnose s Beijingom pa i nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a kineska vlada dala punu podršku Moskvi. Scholz je sam otišao u Beijing u studenom 2022. godine zbog čega je bio metom kritika u EU, ali je uspio ostvariti određene pozitivne rezultate po njemačku industriju koja je već tada stenjala zbog nestanka jeftinog ruskog plina.

image

Talijanska premijerka Girogia Meloni iz postfašističke stranke Fratelli d‘Italia tijekom nastupa u popularnoj televizijskoj emisiji "Porta a Porta"

Filippo Monteforte/Afp

Giorgia Meloni je u godinu i po na vlasti uspjela izbjeći pad kreditnog rejtinga u smeće uz oporavak prinosa na državne obveznice, u petak ujutro je razmak u odnosu na referentne njemačke Bund bio samo 139 bodova. Ekonomska slika nije sjajna, javni dug je i dalje izuzetno visok, prelazi 140%, a deficit se bio popeo na 7% (kriteriji Maastrichta na kojima se temelji euro traže najviše 60% duga, 3% deficita, Hrvatska je prošle godine bila gotovo u tim okvirima, dug je bio nešto viši). Vlada je snizila procjene rasta gospodarstva u 2024. i 2025. godini zbog "kompliciranog međunarodnog i geopolitičkog okvira", rekao je ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti u srijedu. Talijanski BDP bi trebao rasti jedan posto, u rujnu prošle godine su predviđali 1,2 posto. Nova je procjena i dalje viša od konsenzusa većine neovisnih instituta prema kojima bi aktivnost trebala porasti za oko 0,7 posto.

Njemačka slabost ide u prilog Italiji

Financijska tržišta dijelom pozitivno reagiraju na Italiju zbog teškoća u kojima se nalazi Njemačka, dijelom i zbog stabilne političke situacije u zemlji koju je ostvarila sadašnja vlada: gospođa Meloni je uspjela u drugi plan staviti radikalnog koalicijskog partnera Mattea Salvinija zauzevši snažan proukrajinski stav. Očuvanje trgovinskih veza s NR Kinom jedan je od elemenata politike rasta, a Edmondo Cirielli, zamjenik ministra vanjskih poslova, agenciji Bloomberg je rekao da je “jačanje veza s Beijingom dio novog poticaja talijanskoj diplomaciji”. To je "pragmatičan, ali ne i ciničan" pristup koji se temelji na snažnoj predanosti NATO-u i transatlantskom partnerstvu uz istovremeno njegovanje dobrih odnosa s takozvanim sistemskim protivnicima, poput Beijinga, Teherana, pa čak i Moskve. Giangiacomo Calovini, parlamentarni zastupnik stranke Braćo Italije! tumači da je “vlada održala izborno obećanje da će napustiti Put svile jer je svima bilo jasno da nije išao u korist Italije. U trenutačnoj, iznimno nestabilnoj situaciji, nema ničeg lošeg u održavanju otvorenog dijaloga s Beijingom" u nadi da će ojačati trgovinu s tržištem jednako važnim kao što je kinesko, rekao je Bloombergu.

Italija ima velik deficit s NR Kinom, 2023. godine je u tu zemlju izvezla robe u vrijednosti 19 milijardi eura, a uvezla 46 milijardi eura. Talijanski je izvoz znatno veći u SAD i članice EU.

Hrvatskoj je važno da talijanska ekonomija bude što vitalnija i rastuća jer je naš vodeći trgovinski partner. Ako uspije smanjiti deficit u trgovini s NR Kinom povećavajući izvoz, pragmatično gledajući to je dobra vijest za Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:50