EUROPSKA KOMISIJA

VON DER LEYEN O OTVARANJU TURSKE GRANICE 'Priznajem da je Turska u teškoj situaciji u pogledu migranata i izbjeglica, ali ovo nije rješenje'

 AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u ponedjeljak da turska odluka o otvaranju granica za izbjeglice i migrante prema Europi nije rješenje za situaciju u kojoj se Ankara našla.

"Priznajem da je Turska u teškoj situaciji u pogledu migranata i izbjeglica, ali ono što sada vidimo nije rješenje za tu situaciju", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

Ona je najavila da će zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem u utorak otputovati u Grčku, na kopnenu granicu s Turskom.

"Izazov s kojim je suočena Grčka predstavlja izazov za cijelu Europsku uniju", rekla je von der Leyen.

Troje čelnika europskih institucija također će razgovarati i s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da su se "stotine tisuća ljudi uputile prema Europi i da će ta brojka prerasti u milijune", nakon što je Turska otvorila svoje granice prema EU-u.

"Otkad smo otvorili granice (u petak) broj onih koji su se uputili prema Europi dosegnuo je stotine tisuća. Uskoro će se o tome govoriti u milijunima", kazao je Erdogan u govoru u Ankari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:38