KRIMINALNA ORGANIZACIJA

Von der Leyen o uhićenjima u EP: ‘Sumnje u korupciju izrazito su ozbiljne, to je pitanje povjerenja‘

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da Katar pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu, a katarski dužnosnici to su zanijekali

Ursula von der Leyen 

 JOHN THYS/AFP

Sumnje u korupciju u Europskom parlamentu "vrlo su ozbiljne", rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Ovi su navodi krajnje zabrinjavajući, krajnje ozbiljni. To je pitanje povjerenja ljudi u naše institucije", rekla je, podsjećajući da je predložila stvaranje "neovisnog tijela" za etička pitanja u institucijama EU-a.

U petak je u Bruxellesu uhićeno nekoliko osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tome je li jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu novca kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Europskom parlamentu.

Tom prilikom policija je zaplijenila 600.000 eura.

Među uhićenima je i potpredsjednica EP-a Eva Kaili iz redova socijalista i još troje ljudi. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Von der Leyen je rekla da Komisija provjerava svoj registar transparentnosti u kojem su dokumentirani svi sastanci povjerenika i njihovog osoblja s predstavnicima interesnih skupina.

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da Katar pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu, a katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

"Bilo kakvo povezivanje katarske vlade s navedenim tvrdnjama je neutemeljeno i predstavlja ozbiljnu dezinformaciju", rekao je katarski dužnosnik.

Europski parlament trebao bi ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Neki zastupnici su predložili da se odgodi rasprava i glasovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:59