PREDSTAVILA MJERE

Von der Leyen održala govor; BBC: EU je odustala od ograničenja cijena ruskog plina, zbog toga je Putin prijetio hladnom zimom

Europa dočekuje jesen pritisnuta poskupljenjima i gospodarskim problemima

Ursula von der Leyen

 Frederick Florin/Afp

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen istaknula je u srijedu da je EU trebala više slušati one koji su godinama upozoravali na opasnost režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Jedna od pouka iz ovoga rata jest da smo trebali slušati one koji znaju Putina. Anu Politkovskaju (ubijenu rusku novinarku) i ruske novinare koji su razotkrivali kriminal i to platili životom. Naše prijatelje u Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i oporbu u Bjelorusiji. Trebali smo slušati glasove unutar naše Unije, u Poljskoj, baltičkim zemljama i diljem srednje i istočne Europe”, rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije

“Oni su nam godinama govorili da se Putin neće zaustaviti”, istaknula je.

Dodala je da su te zemlje ne samo upozoravale nego su i djelovale kako bi okončale svoju ovisnost o Rusiji, investirali u obnovljive energije, LNG terminale i interkonektore.

“Moramo se osloboditi od ruske ovisnosti u cijeloj Europi”, rekla je predsjednica Komisije.

Von der Leyen je rekla da rat koji je Rusija pokrenula nije samo rat protiv Ukrajine, nego i rat protiv europske energije, gospodarstva, vrijednosti i budućnosti.

“Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti.Ovdje se radi o autokraciji protiv demokracije”, rekla je u svom govoru o stanju Unije Ursula von der Leyen, odjevena u kombinaciji žute i plave boje, boja ukrajinske zastave.

I ostale su članice Komisije nazočne na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta odjevene u žuto i plavo.

Posebna gošća na ovogodišnjem govoru o stanju unije je supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska.

“Stojim ovdje s uvjerenjem da će uz hrabrost i solidarnost (ruski predsjednik Vladimir) Putin doživjeti neuspjeh i da će Europa pobijediti”, istaknula je von der Leyen.

image

Ursula von der Leyen i Olena Zelenska

Frederick Florin/Afp

Manji prihodi energetskih tvrtki, štednja i razdvajanje cijene plina od struje

Predsjednica Europske komisije predložila je u srijedu ograničenje prihoda energetskih tvrtki koje ne koriste plin za proizvodnju struje i preusmjeravanje viška prihoda prema potrošačima, štednju u vrijeme vršnih opterećenja te najavila reformu tržišta električne energije kako bi se okončala dominantna uloga plina.

“Tvrtke koje proizvode struju uz niske troškove nikada nisu ni sanjale da će imati tolike profite. Zato predlažemo ograničenje njihovih prihoda”, rekla je von der Leyen u govoru o stanju Unije.

Višak profita usmjerio bi se prema potrošačima i gospodarstvu.

“Tako bi države članice prikupile 140 milijardi eura s kojima bi ublažile udar” rasta cijene energije, dodala je.

“U našem socijalnom, tržišnom gospodarstvu profiti su dobri, ali u ovakvim vremenima krivo je izvlačiti izvanredne rekordne dobitke, profitirajući od rata i na leđima potrošača. Dobit se mora dijeliti u ovakvim vremenima i usmjeriti prema onima kojima najviše treba”, rekla je von der Leyen.

Drugi prijedlog je obvezujući cilj smanjenja potrošnje električne energije, naročito u vrijeme vršnih opterećenja, za što će trebati žrtvovati dio komfora.

Primjer tvornice u Italiji

Kao primjer navela je tvornice keramike u Italiji, koje su pomaknule radno vrijeme u rano jutro kako bi iskoristile vrijeme kada je struja jeftinija.

“Zamislite roditelje među tim radnicima koji rano napuštaju svoje domove dok im djeca još spavaju zbog rata koji oni nisu birali. To je jedan od milijun primjera kojim se Europljani prilagođavaju novoj stvarnosti”, rekla je von der Leyen.

I industrija koja koristi fosilna goriva, naftne i plinske tvrtke, rafinerije, ugljenokopi itd. izvlače velike profite zahvaljujući sadašnjim okolnostima. Stoga će one morati plaćati solidarni porez.

Predsjednica Komisije je istaknula potrebu okončanja ovisnosti o Rusiji i diversifikaciju dobave plina od pouzdanih partnera poput Norveške, Sjedinjenih Država, Alžira i drugih.

Najavila je “temeljitu reformu” tržišta električne energije, na kojem se cijena određuje prema najskupljem energentu iz kojeg se proizvodi, a to je već dulje vrijeme plin.

“Dok se bavimo sa sadašnjom krizom, moramo gledati naprijed. Sadašnji koncept tržišta električne energije nije pravedan prema potrošačima, oni bi trebali ubirati plodove od jeftinih obnovljivih izvora energije”, rekla je von der Leyen.

“Morat ćemo razdvojiti dominanti utjecaj plina od cijene električne energije. Stoga ćemo provesti duboku i sveobuhvatnu reformu tržišta električne energije”, rekla je.

Također je najavila da će Komisija raditi na novim pravilima za tržište plina kako bi se ograničila velika volatilnost cijena unutar jednog dana. “To je vrlo složeno i nimalo trivijalno pitanje”, kaže predsjednica Komisije.

image
Frederick Florin/Afp
image
Frederick Florin/Afp

BBC: Odustalo se od ograničavanja cijena ruskog plina

BBC javlja kako je plan ograničenja cijena ruskog plina stavljen na čekanje. Podsjetimo, zbog najave da će EU ograničiti cijene plina iz Rusije, ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan je zaprijetio Europi.

"Ako se nametnu ograničenja cijena na ruski izvoz nafte i plina, Zapad će biti zamrznut poput vučjeg repa u ruskoj bajci", zaprijetio je prošlog tjedna Putin na gospodarskom forumu u Vladivostoku. Putin je rekao da su europski pozivi na ograničavanje cijene ruskog plina "glupi" i da bi isto samo dovelo do još viših globalnih cijena i novih gospodarskih problema u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 10:27