POSEBAN ZADATAK

Von der Leyen poručila bivšem finskom predsjedniku: ‘Pripremite Europu za rat!‘

- Moramo puno naučiti od Finske, poručila je šefica Komisije

Ursula von der Leyen i Sauli Niinisto 

 Kenzo Tribouillard/Afp

Europska komisija je u srijedu zatražila od bivšeg predsjednika Finske da pripremi izvješće o tome kako poboljšati europsku civilnu i obrambenu spremnost.

"Znamo da ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina ne završava u Ukrajini", rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, govoreći zajedno s bivšim finskim predsjednikom Saulijem Niinistöom

Najava je došla uoči samita čelnika Europske unije u četvrtak, na kojem će obrana biti glavna tema.

U Finskoj "obrambena spremnost nije briga samo vojske, to je briga svih", rekla je von der Leyen i dodala: "Moramo puno naučiti od Finske. To je specifičan način razmišljanja i vjerujem da bismo ga trebali usvojiti šire u Europi... Ljudi trebaju biti spremni za sve hitne situacije, uključujući vojne, hibridne prijetnje i prirodne katastrofe."

Izvješće, koje bi trebalo biti objavljeno ove jeseni, "odnosi se na konvencionalnu obranu i obrambenu poziciju Europske unije, vrlo jasno poštujući činjenicu da je cjelokupna organizacija trupa u nadležnosti država članica", rekla je von der Leyen. Osvrnula se tako na zabrinutost mnogih zemalja članica zbog toga da bi vlasti u Bruxellesu mogle preuzeti pitanje obrane.

Finska ima više od 1300 kilometara granice s Rusijom i jako pozorno prati rat u Ukrajini. Niinistö je rekao da je jedna od lekcija iz tog sukoba da se "ratovanje promijenilo". "Rat je konvencionalan, ali s druge strane, tu imamo i bespilotne letjelice, cyber napade..."

Rekao je i da se nada se da će EU "pronaći što više aspekata koji će jamčiti našu sigurnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:48