SUMMIT U ŠVICARSKOJ

Von der Leyen u Davosu poručila da Ukrajina može pobijediti u ratu, Zelenski pita što je s članstvom u NATO-u

Šefica EK pozvala je na slanje još oružja i financijske potpore za Ukrajinu

Volodimir Zelenski i Jens Stoltenberg

 Handout/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je zahtjev svoje zemlje za članstvom u NATO-u na sastanku s čelnikom zapadnog obrambenog saveza, u utorak na marginama Svjetskog gospodarskog foruma (WEF).

Zelenski je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u švicarskom zimovalištu Davosu rekao kako očekuje da će NATO ove godine donijeti odluke koje će njegovu zemlju približiti ulasku u vojni savez.

Ukrajinski je čelnik izvijestio Stoltenberga o situaciji na prvoj crti bojišnice, navodi se u priopćenju iz ureda Zelenskog.

Također je istaknuo važnost jačanja sustava protuzračne obrane Ukrajine u svjetlu nedavnog ruskog granatiranja.

Kasnije u utorak, Zelenski bi trebao održati uvodno obraćanje prvog cijelog dana WEF-a.

Prethodne dvije godine Zelenski se obraćao forumu putem video veze upućujući svoje apele za pomoć u suočavanju s ruskom agresijom.

Ovom prilikom suočava se sa sve većim zamorom od rata u prijestolnicama Europske unije i Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je pristašama Ukrajine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu "da osnaže svoj otpor" suočeni s ruskom invazijom.

image

Volodimir Zelenski u Davosu

Fabrice Coffrini/Afp

Pozivajući na više oružja i financijske potpore za Ukrajinu, Von der Leyen je u govoru na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pozvala podupiratelje Ukrajine da nastave to činiti.

Von der Leyen rekla je da je Ukrajini potrebno "predvidljivo financiranje tijekom 2024. godine i nakon toga".

Obraćajući se na globalnom forumu u švicarskom zimovalištu Davosu, Von der Leyen je rekla da Ukrajina "može prevladati u ovom ratu", navodeći u tom kontekstu pobjede Kijeva u oslobodilačkim operacijama.

image

Ursula Von der Leyen i Volodimir Zelenski

Hannes P Albert/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:53