DRAMA U SRBIJI

Vozač se autom zaletio u prosvjednicu, policija htjela uhititi poznatog redatelja: ‘Prelazimo u Lukašenkov model‘

Srpski filmski i kazališni redatelj Goran Marković je posljednjih dana više puta govorio protiv režima Aleksandra Vučića
 Twitter/ Facebook

Građani širom Srbije okupili su se danas oko 14 sati kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog projekta Rio Tinto i najave Aleksandra Vučića o potpisivanju zakona o referendumu.

Prosvjede diljem Srbije obilježilo je nekoliko incidenata.

Osim mladića ozlijeđenog u tučnjavi u Novom Sadu, u međuvremenu je došlo do incidenta u Novom Beogradu gdje je tijekom prelaska građana preko pješačkog prijelaza, vozač automobila namjerno prednjim dijelom vozila udario djevojku i oborio je. Hitna pomoć prevezla ju je u Urgentni centar, javlja Nova.rs.

U jednom trenutku krenula je i jurnjava ispod mosta Gazela, kada je jedna grupacija građana zapalila baklje i bacila ih na dio demonstranata. Na nadvožnjaku se pojavila grupa od 20 maskiranih muškaraca koji su baklje pobacali ih na građane ispod nadvožnjaka. Čulo se nekoliko topovskih udara, nije poznato da li ima ozlijeđenih.

Dramaturg Ivan Lalić objavio je pak na svom Facebooku da je tijekom današnjeg prosvjeda u Beogradu policajac u civilu pokušao uhititi srpskog filmskog i kazališnog redatelja Gorana Markovića koji je posljednjih dana više puta govorio protiv režima Aleksandra Vučića.

Na svom Twitteru opisao je trenutak kada su im prišli policajci u civilu te tražili osobne iskaznice radi 'nedoličnog ponašanja na mostu'.

- Mi najnormalnije hodali, ne mogu vjerovati. Goran je sa indignacijom odbio i rekao: ‘Ne dam osobnu iskazicu. Uhitite me’. Oni su rekli – da, bit ćete uhićeni - napisao je dramaturg pa dodao kako su potom naišli slučajni prolaznici i krenuli snimati, a policajac i njegova kolegica su tada otišli.

- Što reći, a ne zaplakati. Iz hibridnog, prelazimo u Lukašenkov model države. Samo – ima jedan problem. Niko se više ne plaši. Hajde majstori – uhitite cijeli narod! Dijelite dalje, molim vas. Nek se bruka širi… - zaključio je Lalić, prenosi Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:20