ŠOKANTNA SNIMKA

Vozaču prekipjelo nakon još jedne akcije klimatskih aktivista: Djevojka je doslovno letjela s ceste!

Nakon kratke istrage agresivni vozač je identificiran i uhićen

Napad na aktiviste

 /Twitter/letzte Generation

Pokret za klimatske promjene Letzte Generation (Posljednja generacija) objavio je na društvenim mrežama trenutak brutalnog napada na njihove članove.

Naime, aktivisti su sjeli na cestu u znak prosvjeda kod njemačkog Mannheima i tijelima blokirali prolazak automobila. U kratkom roku stvorila se golema gužva, a jedan razjareni vozač izašao je iz auta i djevojku koja je sjedila na podu doslovno zgrabio i bacio prema rubu ceste. Drugog aktivista snažno je udario nogom i opalio šakom u glavu, a isto je učinio još jednoj djevojci.

Napad se dogodio u srijedu navečer oko 8 sati na cesti B 36, javlja Bild.

Policija iz Mannheima dobila je video na uvid, a Odjel za kriminalističke istrage u Heidelbergu je nakon kratke istrage identificirao agresivnog vozača.

Osumnjičenik je uhićen u Ludwigshafenu u četvrtak, na dan kada je video objavljen, međutim u međuvremenu je pušten dok traje istraga.

"Ovo nas žalosti i šokira. Nastavit ćemo s mirnim prosvjedom protiv neustavne politike savezne vlade prema klimatskom paklu," rekla je Aimée van Baalen, glasnogovornica skupine Posljednja generacija.

Osim navedenog, još jedan video iz Mannheima zabrinjava javnost. On prikazuje policajca kako izlijeva veliku količinu ulja na glavu aktivista protiv klimatskih promjena.

Prema Ralfu Kustereru, regionalnom predsjedniku sindikata policije Baden-Württemberga, zbog brojnih klimatskih prosvjeda pritisak na policiju je sve veći te da razumije ako netko od kolega "izgubi kompas".

Iz policije kažu da istražuju treba li policajac koji je ženu polio uljem snositi kazneno-stegovne posljedice.

Ekstremni ljevičari zaustavili promet na pruzi Berlin-Hamburg

Nakon podmetnuh požara na kablovima gotovo sav željeznički promet između Berlina i Hamburga u petak je obustavljen a odgovornost za napad je preuzela radikalna ljevičarska organizacija.

"U noći na 8. rujna sabotirali smo prometne žile kucavice kapitalističke infrastrukture. Nekoliko litara benzina na kutije s kablovima pored pruge trebalo bi prouzročiti dugotrajni prekid i smetnje transporta između ostalog i sirovina do kojih se došlo u jeku neokolonijalnog izrabljivanja i uništavanja zemlje", stoji u priopćenju koje je objavljeno na platformi Indymedia kojom se služe ljevičarske aktivističke grupe.

U proglasu se navodi da je sabotaža uperena protiv teretnog, a ne putničkog prometa.

Unatoč tomu je putnički promet na važnoj liniji Berlin-Hamburg i to uoči vikenda, kako je priopćila Njemačka željeznica, gotovo u potpunosti obustavljen a prekid prometa će trajati najmanje do večeri.

Policija u Hamburgu je priopćila kako joj je objava u kojoj je preuzeta odgovornost za podmetnute požara poznata i da je "dio istrage".

U noći na petak na tri mjesta na području Hamburga su podmetnuti požari na kablovskim razdjelnicima za komunikaciju i upravljanje skretnicama.

Sličnih napada je bilo i prije, posebice na gradskoj željeznici u Berlinu kada je odgovornost također preuzela jedna ljevičarska organizacija.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, njemačka vlada je najavila mjere koje bi trebale zaštiti tzv. ključnu infrastrukturu u što spadaju i željezničke pruge. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:16