BIVŠA HAŠKA TUŽITELJICA

VRATILA SE CARLA DEL PONTE Sada istražuje ratne zločine u Siriji: 'Popis zločinaca je spreman. Obje strane u Alepu su činile strašne stvari'

Carla del Ponte i Paulo Pinheiro
 Denis Balibouse / REUTERS

Obje strane u bitki za Alep počinile su ratne zločine, uključujući zrakoplove sirijske vlade koji su "namjerno" bombardirali humanitarni konvoj te ubili 14 humanitarnih radnika i zaustavili humanitarne operacije, rekli su istražitelji UN-a u srijedu i najavili da će popis ratnih zločinaca predati tužiteljskom timu UN-a.

Sirijske i ruske snage izvodile su svakodnevne zračne napade na istočni Alep u rukama pobunjenika od srpnja do njegova pada 22. prosinca pri čemu su ubijene stotine ljudi i razorene bolnice, navodi se u izvješću.

U napadima je često korišteno kasetno streljivo a na gusto naseljena područja često su bacane kasetne bombe, što se može smatrati ratnim zločinom počinjenim neselektivnim napadima.

Međutim istražitelji ne bi mogli reći jesu li obje, i sirijska i ruska strana, koristile to streljivo i bombe u napadu na Alep ili samo jedna strana.

Među ratnim zločinima koje istražuju ni jedan nisu pripisali ruskim snagama.

Izvješće istrage UN-ove komisije, objavljeno dok se nastavljaju sirijski mirovni pregovori u Ženevi, pokrivaju razdoblje između srpnja i prosinca i temelji se na 291 razgovoru sa žrtvama i svjedocima kao i analizama forenzičkih dokaza i satelitskim snimkama.

Sirijski helikopteri bacali su bombe klora "tijekom 2016." na Alep koje su ondje prouzročile stotine civilnih žrtava, navodi se u izvješću.

Najmanje 5000 vojnika provladinih snaga također ostalo je u okruženju u istočnom Alepu u taktici "predaj se ili umri od gladi".

Oporbene snage granatirale su zapadni Alep pod kontrolom vladinih snaga te ubile i ranile desetke ljudi, kaže se u izvješću.

Oni su onemogućavali civilima da napuste istočni Alep te ih koristili kao "ljudski štit" i napadali kurdsko područje Šeik Maksud, što su ratni zločini.

Koalicija pod vodstvom SAD-a nije izvela ni jednu ofenzivnu zračnu misiju nad Alepom u drugoj polovici godine.

Istražitelji UN-a dat će popis ratnih zločinaca u sirijskome ratu, UN-ovu tijelu u Ženevi s tužiteljskim ovlastima, rekao je predsjedajući Paulo Pinheiro u srijedu.

Pinheiro je na konferenciji za novinare nakon izvješća o istrazi komisije, kojom supredsjeda s Carlom del Ponte, nekadašnjom glavnom tužiteljicom Haškog tribunala za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, u kojemu je objavljeno da su obje strane u sirijskome ratu počinile zločine, rekao: "Mi smo potpuno otvoreni. Naravno da ćemo predati popis zločinaca".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:39