FESTIVAL

Vratile se utrke s bikovima u španjolskoj Pamploni, po prvi put od izbijanja pandemije

Skupine za prava životinja žele da se festival trčanja s bikovima San Fermin zauvijek zabrani
 Miguel Riopa/Afp

Tisuće okupljenih u bijeloj odjeći i s crvenim rupcima ispunili su u srijedu ulice španjolske Pamplone kad je praskom vatrometne rakete počeo prvi festival trčanja s bikovima San Fermin od izbijanja pandemije covida-19.

Lagana kiša nije pokvarila raspoloženje gomile ljudi okupljene na Trgu gradske vijećnice u gradu na sjeveru Španjolske čija je odjeća već bila natopljena crnim vinom i sangrijom koji slobodno teku tijekom osmodnevnog festivala kojega je proslavio roman Ernesta Hemingwayja "A sunce izlazi".

Festival se nije održao 2020. i 2021. godine zbog ograničenja u pandemiji koronavirusa. Skupine za prava životinja žele da se taj događaj zauvijek zabrani.

"Bila sam u San Ferminu već puno puta, ali ovo je puno drugačije, ljudima je nedostajalo slavlje, sretni su što su sa svojim obiteljima, sretni su što su bez maski, samo se žele osjećati živima i uživati ​​u suncu", rekla je 45-godišnja Michelle Rene iz San Francisca.

"Energija je fantastična. Ovo je najbolja zabava, najbolja stvar koju sam vidio u životu", dodao je Pablo Cortes, turist s Havaja koji je, kao i Rene, s balkona gledao ceremoniju otvaranja poznatu kao "Chupinazo".

Mnogi prisutni plešu i piju cijelu noć.

Utrke, tijekom kojih šest namjenski uzgojenih borbenih bikova i trkači jure kroz uske ulice stare četvrti Pamplone na trasi dugoj 800 metara, počinju u četvrtak i trajat će tjedan dana, uključujući vikend kad su obično najopasnije zbog većih gužvi.

Ukupno ima osam utrka, a obično svaka traje tri do pet minuta. Bikovi navečer završavaju u areni pa ih ubiju.

Deseci aktivista za prava životinja u kostimima dinosaura prosvjedovali su u utorak u Pamploni, uzvikujući: "Borbe s bikovima su prapovijesne!".

Festival je opasan i za ljude. Najmanje 16 trkača smrtno je stradalo tijekom godina, a posljednja žrtva bio je muškarac kojega je izbo bik 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:18