PRŽI I U RUSIJI

Vrelo lipanjsko ljeto: Moskva se ‘kuha‘ na najvišim temperaturama u zadnjih 120 godina

Predviđa se da će zbog klimatskih promjena toplinski valovi postajati sve češći i intenzivniji, a njihovi učinci sve teži
Toplinski val u Moskvi
 Dimitar Dilkoff/AFP

Moskva je proživjela svoj najtopliji lipanjski dan u posljednjih 120 godina s temperaturom koja je dosegla 34,7 °C. Tijekom sljedećih dana očekuju se još više temperature, piše Guardian.

Ruska meteorološka služba Roshydromet za iznimno visoke temperature okrivila je klimatske promjene.

image
Toplinski val u Moskvi
Dimitar Dilkoff/AFP

Meteorološka služba, koja evidenciju vodi od 1881. godine, za četvrtak i petak predviđa temperature iznad 35 °C. U ponedjeljak je bio najtopliji lipanjski dan od 1901. godine.

'Porast temperatura zabilježen u Moskvi ovih dana je bez presedana u posljednjih 120 godina', rekla je Marina Makarova iz Roshydrometa. 'To je zbog globalnih klimatskih promjena.'

image
Toplinski val u Moskvi
Dimitar Dilkoff/AFP

Najviša ikad zabilježena temperatura u Moskvi - više od 38 ° C - bila je u srpnju 2010. godine kada je veći dio zapadne Rusije pretrpio velike vrućine i ogromne požare.

Drugi po veličini ruski grad, Sankt Peterburg, 600 km sjeverozapadno od Moskve, također je ovog mjeseca imao vrlo visoke temperature, čak do 34 °C, najviše od 1998. godine.

image
Toplinski val u Moskvi
Dimitar Dilkoff/AFP

No nisu svi Moskovljani spremni suočiti se s takvom vrućinom.

'Nismo navikli na takvu vrućinu, to je istina', rekao je Pavel Karapetyan, 35-godišnji revizor.

Drugi su pozdravili promjenu, posebno u usporedbi s dugim, hladnim ruskim zimama.

'Došli smo iz Sibira. Tamo je hladno, pa je lijepo biti ovdje', rekao je turist Alexander Shmel (33).

image
Toplinski val u Moskvi
Alexander Nemenov/AFP

Kako globalne temperature rastu s klimatskim promjenama, predviđa se da će toplinski valovi postajati sve češći i intenzivniji, a njihovi učinci sve teži.

Rusija je posljednjih godina postavila brojne rekorde, a u lipnju 2020. registrirala je 38 stupnjeva Celzija u gradu Verhoyansku - što je najviša temperaturua ikad zabilježena iznad Arktičkog kruga od početka mjerenja.

image
Toplinski val u Moskvi
Dimitar Dilkoff/AFP

Rast temperature doprinio je razornim poplavama i šumskim požarima koji sve češće zahvaćaju Sibir. Oni također doprinose topljenju vječnog leda, koji pokriva oko dvije trećine velikog ruskog teritorija.

No Rusija će također imati i koristi od klimatskih promjena. Naime, s manje ljetnog ledenog pokrivača ruske arktičke pomorske rute imat će dulja tranzitna razdoblja.

image
Toplinski val u Moskvi
Dimitar Dilkoff/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:46