IMA ČAK 96 GODINA

Vremešna nacistička stenografkinja pokušala izbjeći suđenje, policija ju privela: ‘Nevjerojatan prezir!‘

Protiv Furchner je pred pokrajinskim sudom u Itzehoeu trebao početi proces zbog sudjelovanja u ubojstvu 11.000 ljudi u logoru Stutthof
Ulaz u konclogor logor Stutthof
 Hans Winke/Alamy/Profimedia

Devedesetšestogodišnja Irmgard Furchner, kojoj je u četvrtak trebalo početi suđenje za pomaganje u ubojstvu zatočenika u nacističkom koncentracijskom logoru, uhićena je u Hamburgu nakon što se nije pojavila na sudu.

Nakon što je u četvrtak ujutro taksijem napustila dom za starije u kojem živi, policajci su je uhitili tijekom ophodnje u sjevernom dijelu grada.

"Policija je optuženu izvela pred suca“, priopćio je sud u Itzehoeu pored Hamburga. Sada bi liječnik trebao utvrditi je li 96-godišnjakinja zdravstveno sposobna za smještanje u pritvor.

Protiv Furchner je pred pokrajinskim sudom u Itzehoeu trebao početi proces zbog sudjelovanja u ubojstvu 11.000 zatočenika u logoru Stutthof pored Gdanjska tijekom Drugog svjetskog rata, u kojem je Furchner radila kao stenografkinja i tajnica uprave logora.

Sudac je zbog nepojavljivanja optužene pred sudom početak procesa odložio za 19. listopada.

Furchner je još početkom rujna u jednom pismu suca zamolila da ju iz zdravstvenih razloga oslobodi obveze nazočnosti procesu, što je odbijeno.

Međunarodni Auschwitz odbor danas je izrazio ogorčenje nepojavljivanjem optužene pred sudom.

"Time je iskazan nevjerojatan prezir ne samo prema pravnoj državi nego i prema preživjelima holokausta", stoji u priopćenju odbora.

Suđenje bi zbog velikog zanimanja medija trebalo biti održano u jednoj industrijskoj dvorani na periferiji Hamburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:21