BERNIE SANDERS

VREMEŠNI SENATOR OPET IDE PO DEMOKRATSKU NOMINACIJU ZA PREDSJEDNIKA Prije tri godine porazila ga je Hillary Clinton, a sad ga čeka još teža utrka

 
Bernie Sanders
 Tami Chappell / REUTERS

Bernie Sanders je još jednom odlučio otežati demokratima da osvoje Bijelu kuću. Njegovo tvrdoglavo odbijanje da odustane od predizborne kampanje protiv Hillary Clinton 2016. godine ozbiljno je naštetilo njezinoj kandidaturi jer je Sanders, umjesto da ratuje s Donaldom Trumpom i republikancima, napadao Hillary Clinton i od nje odvratio značajan dio demokratskih birača. Dok je Trump marljivo okupljao republikansko biračko tijelo. I u konačnici pobijedio.

Sada je situacija drukčija, ali je Sanders opet destruktivni čimbenik. Naime, izbori na polovici predsjedničkog mandata u studenom prošle godine pokazali su da demokrati pod svoje skute okupljaju žene i mlade. Što znači da se otvara prostor za prvu predsjednicu. Upravo zbog toga se u kampanju vrlo rano, početkom godine uključila senatorica Elizabeth Warren. A zatim su u borbu krenule i Kirsten Gillibrand, Kamala Harris, Tulsi Gabbard i konačno Amy Klobuchar (nije hrvatskih već slovenskih korijena). Ima i nekoliko muškaraca u utrci među kojima se ističe Julián Castro, ministar iz vlade predsjednika Baracka Obame. Njegova je dodana vrijednost mogućnost da mobilizira i inspirira hispanoameričke birače.

Sanders i dalje ima značajan utjecaj u progresivnom dijelu stranke iz kojeg dolazi i Warren. Njegov ulazak u kampanju izazvat će dodatno mrvljenje biračkog tijela na progresivnom polu stranke i otežati odabir konačnog kandidata. Što će, ne treba dvojiti, maksimalno iskoristiti tim Donalda Trumpa koji će apostrofirati nesposobnost dogovora među demokratima s jedne strane, a s druge strane strašiti Amerikanke i Amerikance socijalizmom koji će donijeti Sanders.

Trump je u svom govoru o stanju nacije početkom mjeseca upravo socijalizam - referirajući se na krizu u Venezueli - naveo kao jednu od najvećih prijetnji SAD-u. Sandersa smatraju rodonačelnikom ideje uvođenja socijalizma, koji i dalje u američkoj javnosti ima izuzetno negativan prizvuk, u američko društvo. Stoga je Kamala Harris u ponedjeljak u Posrtsmouthu, New Hampshire (važna savezna država jer u njoj počinju predizbori), rekla kako ona nije “demokratski socijalist”. Bauk socijalizma bi mogao i ostale kandidate navesti da ublaže svoje predsjedničke kampanje što bi s jedne strane otuđilo birače koji očekuju, primjerice, veće poreze bogatima, a s druge strane približilo kampanju temama koje su bliže republikancima. Što bi dodatno olakšalo posao Trumpu.

Sanders je ovim potezom pokazao da nije u stanju razdvojiti svoju ambiciju od interesa stranke, a u konačnici i nacije. I to u trenutku kad unutar Republikanske stranke jača pokret za predizborima na kojima bi onemogućili Trumpa da traži drugi mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:07