REGIJA O INVAZIJI

Vrh BiH podijeljen, ali reakcija Srbije je znakovita: ‘Moramo gledati svoje interese, dosta smo mi ginuli za druge‘

Aleksandar Vučić u utorak je izjavio da će osuditi Rusiju kad Zelenski osudi NATO-ovu agresiju na Srbiju

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović osudili su agresiju Rusije protiv Ukrajine, no srpski član Predsjedništva Milorad Dodik nije se oglasio. Dodik je još u srijedu doveo u pitanje zašto je BiH stala na stranu EU protiv Ukrajine.

"BiH u ovoj krizi treba ostati neutralna", poručio je Dodik u srijedu. Vijest o podršci Komšića Ukrajini banjolučke Nezavisne novine, bliske Dodiku, donijele su s naslovom "Komšić požurio svrstati se na jednu stranu: Podrška Ukrajini". Srbija šuti: predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je za 13 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a u 15 sati sjednicu vlade o Ukrajini, kojoj će prisustvovati direktori svih javnih poduzeća.

Dodik je u srijedu rekao da bi trebali ostati neutralni.

"Za Bosnu i Hercegovinu je najbolje da ostane neutralna, odnosno da se konstituira stav da se neće svrstavati na bilo koju stranu kad je riječ o situaciji između Rusije i Ukrajine", istaknuo je Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić objavio je kako ga je otpravnik poslova ukrajinskog veleposlanstva u BiH u 6 sati izvijestio o ruskom napadu.

"Službeno nas je izvijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži našu potporu i ubuduće. Država Bosna i Hercegovina pridružila se izjavi zemalja članica EU o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima, nastavit ćemo pružati potporu Ukrajini", objavio je Komšić na Facebooku. Uskoro je i Džaferović izašao sa svojom izjavom.

"Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. U mislima i molitvama sam s ljudima u gradovima širom Ukrajine koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga", napisao je Džaferović.

image
Elman Omic/AFP

Prije Vučića izjavu je dao predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Poručio je da se Srbija ne smije pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kad je Srbija bombardirana.

"Jesmo li mi energetska sila pa da sve ovisi o tome kako ćemo se izjasniti? Moramo gledati svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose s EU, Rusijom i Kinom jer nas nitko neće braniti ako nas oni (Rusija i Kina) prestanu braniti", izjavio je Dačić za RTS. Dodao je da se kriza u Ukrajini dogodila jer Zapad nije poštovao dogovor da NATO ne ide na istok.

"Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod platit će veliku cijenu. Apeliramo na mir", rekao je Dačić.

Aleksandar Vučić u utorak je izjavio da će osuditi Rusiju kad Zelenski osudi NATO-ovu agresiju na Srbiju. Time je reagirao na izjavu ukrajinskog ambasadora u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi potez Rusije o priznavanju nezavisnosti Donbasa.

"Mi smo mala zemlja i ne želimo sebi ukinuti mogućnost da nastavimo prijateljstva s nekima i mi ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine. Ali ako je već to tako, ja pozivam gospodina Aleksandroviča da pozove predsjednika svoje zemlje, gospodina Zelenskog, i zamoli ga da večeras na televiziji osudi stravičnu i tragičnu agresiju koju su nad Srbijom proveli SAD, Velika Britanija, Njemačka i druge zemlje. Čim on to napravi, ja ću s radošću prihvatiti poziv i odgovoriti na njegove molbe", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Naglasio je da je politika Srbije vojna neutralnost, ali da srpska politika nije neutralna i neće odustajati od tradicionalnih prijateljstava.

"Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promjena", dodao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:33